YKS Nasıl Çalışılır?

YKS Nasıl Çalışılır?

Merhaba arkadaşlar,


Bu yazımızda YKS için nasıl bir sınav hazırlığı yapılması gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Umarız yazımızın bu yoğun sınav sürecinde sizlere olumlu katkıları olur.


Keyifli okumalar.


Bu konuyu dilerseniz aşağıdaki podcast bölümümüzden dinleyebilirsiniz:


YKS Nedir?

Öncelikle sınavı tanıyalım. YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), Türkiye'de üniversiteye giriş için yapılan merkezi bir sınavdır. Türkiye'de ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından her yıl düzenlenmektedir.


YKS'nin Amacı Nedir?

YKS, adayların bilgilerini ve yeteneklerini ölçerek üniversiteye yerleştirilmesini amaçlar. YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır ve adaylara lise müfredatından sorular sorulmaktadır. 


YKS Oturumları ve Hangileri Zorunlu?

YKS'nin ilk oturumu olan TYT (Temel Yeterlilik Testi), bir önlisans veya lisans programına yerleşmek isteyen öğrenciler için katılması zorunlu olan bir sınavdır


Adaylar, YKS'de SAY (Sayısal), SÖZ (Sözel) veya EA (Eşit Ağırlık) puanıyla bir lisans programına yerleşmek istiyorsa AYT’ye (Alan Yeterlilik Testleri) girmelidir. 


Son oturum olan YDT (Yabancı Dil Testi) yabancı dil puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyen adayların katılması zorunlu olan bir sınavdır. 


TYT ve AYT sınavlarının önemi hakkında ve sizin için hangisinin daha önemli olduğunu anlattığımız bu yazımızını okuyabilirsiniz: TYT ve AYT Arasındaki Fark Nedir? Hangisi Daha Önemli?


YKS İçeriğini Tanıyalım

YKS'ye hazırlanmak, uzun ve yoğun bir süreçtir. Birçoğumuz için hem periyodun uzunluğundan dolayı hem de belirli bir çalışma disiplini gerektirdiğinden zor bir süreçtir. Ancak doğru stratejilerle bu süreci daha yönetilebilir hale getirebiliriz. Gelin birlikte adım adım önce sınavı tanıyalım, sonra da bu süreci nasıl planlayacağımızı ve başarılı bir şekilde geçirebileceğimizi öğrenelim.


Sınavı Tanımalıyız ve Ne Yapmamız Gerektiğini Bilmeliyiz

YKS'ye hazırlanırken sınavın formatını ve soru tarzlarını iyi öğrenmeliyiz. Bir gezi aktivitesine giderken rotanızı, gittiğiniz bölgenin yerel hava durumunu, uygun kıyafetleri, yanınıza almanız gerekenleri mutlaka öncesinde biliyorsunuzdur. Abant Gölü'nü bahar aylarında ziyaret etmek istediğinizi düşünün. Yanınıza bir çanta almadan, tişört ve terlikle gittiğinizde büyük ihtimalle büyük üzüntüyle koşarak en yakın araca binip dönmek isteyeceksinizdir. Tıpkı bu durum gibi bu uzun yolculuğa ve sınav atmosferine girmeden önce neye hazırlandığımızı bilmemiz çok anlamlı olacaktır. 


Gelelim asıl konumuza. TYT, temel bilgilerinizi ölçerken, AYT ise daha spesifik alanlardaki bilginizi test eder. Buradan yola çıkarak ilk tavsiyemizi veriyoruz: Her iki sınavın soru tiplerini ve konularını iyi anlamalı, geçmiş yılların sorularını çözerek kendinizi sınava öyle hazırlamalısınız.


TYT Soru Tipleri ve İçeriği

TYT, biraz önce belirttiğimiz gibi temel yeterlilikleri ölçen bir sınavdır. Bu sınavda adayların Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarındaki temel bilgileri test edilir. Detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz: TYT Nasıl Çalışılır?


TYT'deki soru dağılımına bakalım:

  • Türkçe: 40 Soru
  • Matematik: 40 Soru
  • Fen Bilimleri: 20 Soru (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji)
  • Sosyal Bilimleri: 20 Soru (5 Coğrafya, 5 Tarih, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe)


TYT, bilginiz kadar okuduğunu anlama, mantık yürütme ve temel matematik becerilerinizi de ölçer. Bu nedenle, TYT'ye hazırlanırken sadece bilgiye değil, aynı zamanda hızlı ve doğru düşünme yeteneğinizi geliştirmeye de odaklanmalısınız.


AYT Soru Tipleri ve İçeriği

AYT, alan yeterliliklerini ölçen bir sınavdır ve sizin lise boyunca öğrendiğiniz bilgilerin daha derinlemesine test edildiği bölümdür. Detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz: AYT Nasıl Çalışılır?


AYT'deki soru dağılımı, seçtiğiniz alanlara göre değişir:

  • Matematik: 40 soru
  • Fen Bilimleri: 40 soru (14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji)
  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya)
  • Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)
  • Yabancı Dil: 80 soru


AYT'de sorular daha ayrıntılı bilgi ve problem çözme yeteneklerini test eder. Bu nedenle, AYT'ye hazırlanırken konuları derinlemesine anlamak ve bol bol problem çözmek önemlidir.


Sayısal (SAY veya MF) Dersleri

Sayısal (SAY veya MF) puan türünden sınava girecekseniz çözmeniz gereken testler:

  • TYT Sınavı
  • Matematik
  • Fen Bilimleri


Eşit Ağırlık (EA veya TM) Dersleri

Eşit Ağırlık (EA veya TM) puan türünden sınava girecekseniz çözmeniz gereken testler:

  • TYT Sınavı
  • Matematik
  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1


Sözel (SÖZ veya TS) Dersleri

Sözel (SÖZ veya TS) puan türünden sınava girecekseniz çözmeniz gereken testler:

  • TYT Sınavı
  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1
  • Sosyal Bilimler 2


İngilizce (DİL) Dersleri

Yabancı Dil puan türünden sınava girecekseniz çözmeniz gereken testler:

  • TYT Sınavı
  • Yabancı Dil Testi (YDT)

YDT hakkında detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz: YDT Nasıl Çalışılır?


YKS Hazırlık Süresince Gerçekçi Hedefler ve Doğru Stratejiler Belirleyin

Şunu unutmayalım: YKS, geleceğimizi etkileyen yegane unsur değildir. Sınavlar, akademik geçmişiniz, etiketleriniz; Sizin öz benliğinizden, sağlığınızdan, huzurunuzdan ve o gülen yüzünüzden kesinlikle daha değerli değildir. Yalnızca YKS sonrası aldığımız puan ve yerleştiğimiz program, ilerisi için bize faydalı bir etiket olacak. Bunu unutmayın. Bu etiket sayesinde bazı kapıları daha kolay açacağız. Burada anlaştıysak şimdi devam edelim.


Hedef Belirlerken Kendinize Doğru Sorular Sorun

Hedef belirlemede işe en başta kendimizi tanıyarak başlayalım. 

Şu sorularla işe koyulabilirsiniz: 

  • "Ben kimim?"
  • "Neredeyim?"
  • "Ne durumdayım?"
  • "Başardıklarım gözümün önüne geliyor. Şimdi neyi başarabilirim?"
  • "Daha iyisini yapabilir miyim?"
  • "Bu sınav için hedeflerim ne?"
  • "Hangi puanı ve hangi bölümleri kazanmayı istiyorum?"
  • "Bu sınavı ve o puanı kazanmam bana ne katacak?"
  • "İleride ne olmak, kim olmak isterim?"
  • "Olmak istediğim kişiyi tanıyor muyum?"
  • "Olmak istediğim yeri biliyor muyum?"
  • "Olmak istediğim yer hakkında araştırmalarım yeterli mi?"
  • "Kendime düzenli ve planlı çalışacağıma söz veriyor muyum?"
  • "Yolculuğumda bazen iniş çıkışlar olabilir ama motivasyonumu koruyacak mıyım?"
  • "Vazgeçmeyeceğim ve pes etmeyeceğim için kendime söz veriyor muyum?"
  • "Kendimi çok seviyorum, bu yüzden kendime verdiğim sözü tutar mıyım?"


İsterseniz, bu soruların cevabını bir kağıda yazıp görebileceğiniz bir yerde tutabilirsiniz. Gerçekçi hedefler belirlemeniz, sınav hazırlığında motivasyonunuzu korumak için kritik derecede önemlidir. 


Mutlaka kendinize ulaşılabilir hedefler koyun ve bu hedeflere adım adım ilerleyin. Her adımda aldığınız yolun tadını çıkarın. 


İlerliyorum, sabırlıyım, adım adım, vaktim var ve gidiyorum. Giderken de bu yolculuğun tadını çıkarıyorum.


Gereken Puan Sayısına ve Puan Türlerine Göre Hedefinizi Belirleyin

Gelelim hedeflerimizin sınav ile ilgili olan kısımlarına. YKS'den kalem silgi elinizde, sevinçten gülümseyen bir yüzle çıktığınızda, hangi üniversite ve hangi bölümleri kazanmak istediğinizi belirleyin. Bundan sonrası planlamada. Hedeflerinizi belirledikten sonra bu bölümlerin gerektirdiği puan türlerine ve derslere odaklanarak çalışma planınızı oluşturun. Bunlardan bahsedeceğiz.


Derslere Göre Genel Çalışma Stratejileri

Türkçe ve Edebiyat: Okuduğunu anlama becerilerinizi geliştirin. Bol bol kitap okuyun, paragraf soruları çözün ve edebi eserlerin özetlerini okuyun.

Matematik: Temel konuları sağlam bir şekilde öğrenin. Bol bol problem çözün ve farklı soru tiplerini öğrenin. Konu eksiklerinizi tamamlayarak pratik yapın.

Fen Bilimleri: Konuları derinlemesine öğrenin ve pratik yapın. Özellikle formülleri ve deneysel bilgileri iyi öğrenin.

Sosyal Bilimler: Tarih, coğrafya ve felsefe konularında bazı noktalarda ezber gerekebilir, bu noktalarda ezber yapabilirsiniz. Kavram haritaları oluşturun ve bol bol test çözün.



YKS Hazırlık Sürecinde Etkili Bir Çalışma Planı Oluşturun

Başarının anahtarı, düzenli çalışmaktır. Düzenli çalışmanın anahtarı ise disiplinli olmaktır.


Size özel şimdi bulduğum bu özlü sözün ardından, biraz da etkili çalışma planının nasıl hazırlanacağından bahsedelim:


1) Ulaşılabilir Bir Çalışma Planı Oluşturmalısınız

YKS hazırlık süreci dediğimiz konu, uzun soluklu bir maraton. Bu süreçte motivasyonunuzu elde tutmak için hedefe doğru zıplayıp tökezlemeden, sadece adım adım ilerlemeniz gerekiyor. Ayrıca hedefiniz mutlaka ulaşılabilir seviyede olmalı. İnsan üstü çalışma eforu gerektirecek bir çalışma hedefi olmamalı. Zorlu hedeflere ulaşım aşamasında dayanabileceğiniz kapasitenin üzerine çıkarak mental sağlığınızı olumsuz etkilemek istemezsiniz sanırım.


Kısacası başarılı bir çalışma planı için ulaşabileceğiniz hedefler belirleyin. Hedeflerinizi belirlerken, üşenmeden saatleri hesaplayın ve detayları düşünün. Günlük, haftalık ve aylık çalışma planları, hedefler belirleyip sonra da ilerlemenizi sürekli takip edin. Çalışma hedeflerinizin içerisinde günlük ihtiyaçlarınızı, ailenizi, sevdiklerinizi, bayram gibi tatil günlerini ve sağlığınızı mutlaka hesaba katın. 


Etkili bir çalışma planı, sizin belirli bir takvim doğrultusunda hareket etmeniz demektir. Çalışma takviminiz içerisinde hangi konulara ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini iyi belirleyin. Çalışma planınıza düzenli olarak deneme sınavları ekleyerek, bilgi düzeyinizi ve sınav stratejilerinizi geliştirin. Kısacası çalışma planınızı bir alışkanlık haline getirerek bir ritim yakalayın. Böylece düzgün hazırlanmış çalışma hedefleriyle taşlar yerine oturur ve siz de motivasyonunuz yüksek şekilde ilerlersiniz. 


Bu noktada Classest öğretmenleri çalışma hedefleri belirlerken size rehberlik edecektir. Ayrıca Classest öğrenci ve eğitim koçları da düzenli olarak ilerlemenizi takip edecek ve programınıza profesyonel müdahalelerde bulunacaktır. Classest'tan hem düzenli periyotlarda özel dersler alarak bir ritim yakalar hem de çalışma hedeflerinizi gerçekleştirmenizde önemli bir adım atmış olursunuz.


2) Çalışma Modellerinizi Belirlemelisiniz

Herkesin öğrenme tarzı farklıdır. Bunu geçen yıllar içinde siz de farketmişsinizdir: Kimi görsel öğrenirken, kimi işitsel ya da kinetik yöntemlerle öğrenir. Kendi öğrenme modelinizi keşfederek buna uygun çalışma teknikleri geliştirin. Örneğin, ders notlarını renkli kalemlerle özetlemek, konuları yüksek sesle tekrar etmek ya da hareketli videolar izlemek, öğrenmenizi daha etkili hale getirebilir.


Çalışma tarzınızı belirlemeniz, hangi yöntemlerin size daha uygun olduğunu keşfetmek, geçen sürede size verimli bir çalışma avantajı katar. Özet çıkarma, sesli çalışma veya farklı öğrenme teknikleri kullanarak bilgi kalıcılığını artırabilirsiniz. Sesli çalışma, bilgiyi daha iyi anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olabilir.


YKS hazırlık sürecinde sizin için uygun olacağını düşündüğümüz bazı modellerden kısaca bahsedelim:


Sarmal Çalışma: Konular ilerledikçe önceki öğrendiğiniz konuları yeniden çalışarak ve tekrar ederek pekiştirmenizi sağlar. Bu sayede, kısa dönemli hafızadaki bilgileri uzun dönemli hafızaya taşımanızı ve bilgilerin daha kalıcı hale gelmesini sağlarsınız. Bu çalışma prensibi için bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz: Sınavlara Hazırlanırken Çok İşe Yarayan Sarmal Çalışma Prensibini Duydunuz Mu?


Pomodoro Tekniği: YKS'ye hazırlanırken pomodoro tekniği gibi zaman yönetimi stratejileri kullanın. Pomodoro tekniği, verimliliğinizi artırmakta önemli bir yere sahip. Bu teknik hakkında bu yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz: Ders Çalışırken Pomodoro Tekniğiyle Veriminizi Artırın


Eisenhower Matrisi: Görevlerinizi önem ve aciliyetlerine göre sıralayabilir, ardından en önemli ve acil görevlere daha fazla çalışma zamanı ayırabilirsiniz. Bu planlama aracı hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz: Eisenhower Matrisi İle Sınavlara Çalışırken Zaman Yönetiminizi Daha Etkili Getirin


Kavram Haritaları Oluşturma: Bilgilerin görsel olarak yapılandırılma yöntemidir. Tablolar, şekiller, birbirine bağlı kutucuklar, görseller kullanabilirsiniz. Anahtar kavramlarla bir harita oluşturarak özet bilgiler içerisinde hem ayrı ayrı hem de bir bütün olarak konuları ele alabilme imkanı elde edersiniz. Birbirine bağladığınız hap bilgilerle bir akış oluşturmak, konuları hafızanızdan rahatça çekebileceğiniz şekilde kodlanmış olacaktır. Classest'ta YKS özel ders öğretmenlerinizin hazırladığı kavram haritaları ile pratik öğrenme deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.


Akran Öğrenmesi: Birlikte YKS'ye hazırlandığınız arkadaşlarınız veya yakınlarınızla işbirliği yaptığınız bir öğrenme yöntemidir. Konuları birbirinize anlatırken iki taraflı bir pekiştirme sağlanır. Akran öğrenmesi, Türkiye ve dünyadaki bazı liselerde ve üniversitelerdeki eğitimciler tarafından  uygulanan bir öğretim metodudur.


Cornell Not Alma Yöntemi: Sayfayı üç bölüme ayırarak ana fikirleri, detayları ve özeti yazın. Bu not alma yöntemi hakkındaki bu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz: Cornell Not Alma Yöntemiyle Etkili Öğrenme Gücünüzü Artırın


3) Bol Soru ve Deneme Sınavı Çözmelisiniz

Profesyonel sporcuları düşünün. Mesela bir yüzücüyü düşünelim. Günlük, haftalık, aylık tekrar eden antrenmanlar yaparak hem teknikleri kavrar hem gelişim sağlar hem de kondisyonunu korumaya devam eder. Örneğimiz çok anlamlı oldu. Çünkü tam da aynı şekilde kondisyon kazanmak ve sınav tekniğinizi geliştirmek için düzenli antrenman yapmalısınız. Yani sınav hazırlığında bol bol soru çözmeli ve deneme sınavlarına katılmalısınız. Bu antrenmanlar size başarıyı getiren en önemli faktörlerden biridir. 


Her soru türünün çözüm tekniği farklıdır. Bu teknikleri uzman eğitimcilerin rehberliğinde öğrenmeli ve soru çözerek kendimizi geliştirmeliyiz. Sınavlarda sorularla mücadele ederken bir çabanız da süreyi iyi kullanma üzerinde olacaktır. Mesela bazı soruların birden çok çözüm tekniği vardır. Hangisinin kısa zamanda ve risksiz çözüme götüreceğini belirleme hızınız, sizin deneme sınavı ritminize bağlıdır.


Deneme sınavları, gerçek sınav ortamını deneyimlemenizi sağlar ve sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca, deneme sınavlarında yapılan hataları analiz ederek eksiklerimizi görme ve düzeltme şansı buluruz. Deneme sınavı ortamınız tıpkı gerçek sınavdaki gibi olmalıdır. Kendi kendinize deneme sınavı çözerken aynı ciddiyeti korumalı, süreye ve sınav kurallarına dikkat etmelisiniz. Deneme sınavı merkezlerinde fiziksel sınav ortamını deneyimlenizi tavsiye ediyoruz.


4) Konu Eksiklerinizi Tamamlamaya Çalışmalısınız

"YKS'de bu konuyu ben yapamıyorum!" demek yerine bunun bir konu eksiği olduğunu en başta kabullenmelisiniz. Olabilir, geçilen bir konudan gelen sorularda hala beklenen puanı alamayabilirsiniz. Ancak bu eksik geriye dönük çalışmalarla toparlanabilir. Peşinen söyleyebilirim eksik konuların elinizden kurtulacağını sanmıyorum. 


Henüz geçmediğiniz konular için eksiklerinizi kapatmak istiyorsanız planınıza sadık kalmaya devam edin. Eksik olduğunuz konuları tespit edip bu konulara yoğunlaşmanızın, sınavdaki puanlarınızı artıracağını biliyorsunuz. Konu eksiklerinizi tespit etmekte zorlanıyorsanız deneme sınavlarınızın raporlarını düzenli olarak kontrol edin. Yine de tespiti zor bir durumsa endişelenmeyin, Classest öğretmenleri özel ders YKS programlarıyla size destek vermeye hazır.


Eğitim uzmanları YKS için 60 gün kalana kadar tüm konu eksiklerinin kapatılmasını öneriyor.


5) Uygun Bir Çalışma Ortamı Hazırlanmalısınız

Çalışma düzeniniz, yalnızca çalışma saatleri ve konulardan ibaret olmamalı, ortam düzeniniz de gündeminiz de olmalıdır. Çalışma ortamınızın düzenli, sessiz ve iyi aydınlatılmış olması konsantrasyonunuzu artıracaktır. 


Odanızda sessiz bir ortamın sağlanması, rahat bir masa ve sandalye seçiminiz, doğru duruş pozisyonunda oturmanız ve göz sağlığına uygun aydınlatma sağlamanız, sizin uzun süre verimli biçimde çalışmanıza yardımcı olacaktır. 


Ayrıca, çalışma alanınızı kişisel eşyalardan arındırmak, dikkat dağınıklığınızı önler ve odaklanmanızı kolaylaştırır. Masanızda odaklanmanız gereken materyaller dışında bir şey bulunmamalı. Özellikle akıllı telefon ve tablet bulundurmayın. Dikkatiniz dağıtabilecek objeler, fotoğraflar, hareketli veya ses çıkartan nesneler siz ders çalışırken masanızda bulunmamalı.


6) Düzenli Kitap Okumalısınız

Planınız içinde kitap okumaya yer vermek, aklınıza geldi mi? Gelmediyse biz söyleyelim: Gün içinde ve yatmadan önce olmak üzere günde iki defa kitap okumaya zaman ayırın. Düzenli kitap okumak, sözel testlerin yanında sayısal testlerde okuma hızınızı ve anlama kabiliyetinizi geliştirir. Her gün belirli bir süreyi kitap okumaya ayırmak, kelime dağarcığınızı ve anlama yeteneğinizi güçlendirir.


YKS hazırlık sürecinde yaşınıza, ilgi alanlarınıza ve lise düzeyine uygun kitaplar seçmeye özen gösterin. Bu konuda Türkçe özel derslerinizde Classest öğretmenlerinizden destek almayı ihmal etmeyin.


YKS Hazırlık Sürecinde Motivasyonunuzu Korumanın Yollarını Bulun

Uzun soluklu çalışma süreçlerinde bazen kırılma anları yaşanabilir. Bu anlarda motivasyonunuz yerinde olduğunda rahatlıkla bu süreci aşabilirsiniz. Peki tamam da motivasyonumuzu nasıl koruyacağız dediğiniz duyar gibiyiz. Basitçe anlatmak gerekirse, hepimiz insanız sonuçta. Bahaneler bulmak ve negatif düşüncelere dalmak bize kolay gelen, daha doğrusu kolay olarak seçtiğimiz davranışlardır. Bu yüzden mutlu olmayı hak ettiğimizi aklımızın bir köşesine yazalım ve şunları düzenli olarak yapalım:


1) Kendinize Küçük Ödüller Koyun

Belirlediğimiz çalışma planınına performans anahtarları atayalım. Bu anahtar; Deneme sınavı neti olabilir, haftalık kapatılan konu eksiği olabilir, çözülen soru sayısı olabilir. Mesela soru sayısı olarak anahtar değerimiz haftalık 500 soru olsun. Bu anahtar değere ulaştığımızda içimizde bir yerlerde ödül müziğimiz çalmalı. Bizi mutlu eden bir şey yapalım: Bir aktivite, bir besin veya panoda bir çentik, yani o her neyse bunu kendimize hediye edelim. İnsan beyni ödül mekanizmasıyla mutluluk hormonlarını tetikler ve bu da motivasyonunuzu artırır.


2) Motive Edici Notlar Hazırlayın

Her gün görebileceğiniz veya bunaldığınız durumlarda görebileceğiniz yerlerde motivasyon notlarınızı hazır bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu notlara örnek vermek gerekirse: Öncesinde bahsettiğimiz "Doğru Sorular Sorun" kısmındaki soruların cevapları olabilir, hedefleriniz olabilir, hayalleriniz olabilir, özlü sözler olabilir, büyüklerinizin size söylediği teşvik edici sözleri olabilir.


3) Sosyal Çevrenizden Destek Alın

Aile ve arkadaşlarınızdan destek almak, keyfinizi yerine getirerek moralinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir. Onlardan yalnızca teşvik ve motive edici sözler duymak istediğinizi onlara söylemekten çekinmeyin. 


Bunun dışında, YKS hazırlık sürecinde sizinle aynı hedefe yönelmiş arkadaşlarınızla bir çalışma grubu oluşturabilirsiniz. Tam odaklı şekilde birlikte çalışmak ve birbirinizi desteklemek motivasyonunuzu artırabilir. Ancak zaman verimliliğinizi, motivasyonunuzu, çalışma programınızı olumsuz etkileyebilecek ortamlardan uzak durmalısınız. Böyle bir grubunuz varsa bu ortamda lütfen kalmak için ısrar etmeyin. 


4) Eğitim Uzmanlarından Yardım Alın

İster TYT özel dersleri olsun isterse AYT özel dersleri olsun her ders süresince Classest öğretmenleri ve koçları motivasyonunuzu korumak için size büyük destek verir. Bu süreçte yalnız olmadığınızı bilin ve uzman destekleri alarak verimliliğinizi geliştirmeye özen gösterin.


Bu yazımızın devamında Classest'ın uzman destekleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.


5) Başarı Hikayeleri ve İlham Kaynakları Bulun

Daha önce sizinle benzer süreçlerden geçmiş ve başarıya ulaşmış kişilerin hikayelerini okuyarak veya dinleyerek onlardan ilham alabilirsiniz. Ayrıca motive edici videolar izlemek veya kitaplar okumak da motivasyonunuzu artırabilir.


6) Hayatınız Boyunca Sağlıklı Bir Yaşam Tarzına Sahip Olun

Sağlıklı bir yaşam tarzının sadece YKS hazırlığında değil, hayatımızın her anında önemli olduğunu zaten biliyorsunuz. Halka mal olmuş başarılı insanların sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduklarını gözlemlemiş miydiniz? Hem her yaşta sağlıklı bir bedene, görünüşe ve özgüvene sahip olan bu insanların önemli gücü sağlıklı yaşam tarzını benimsemiş olmalıdır.


Sağlıklı yaşam için hem bedensel hem de zihinsel sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Dengeli beslenmek, bol su tüketmek, düzenli egzersiz yapmak ve yeterince uyumak, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Dolayısıyla YKS hazırlık döneminde sağlıklı beslenmek ve stres yönetimine dikkat etmek, performansınızı mutlaka olumlu yönde etkileyecektir. Sınavın yaklaştığı tarihlerde sindirmesi ağır olan besinlere ara vermeli ve erken uyuyup uyanmalıyız. YKS yaklaştığı süreçte neler yapabileceğinizden bahsettiğimiz bu yazımızı okuyabilirsiniz: YKS'ye Az Bir Zaman Kala Öğrenciler İçin Rehber


İnsan beynindeki 100 milyar kadar nöron (beyin hücresi), bir ampulü çalıştırmak için yeterli miktarda elektrik yani enerji üretir. Bu enerji kapasitesi bizim olumsuz düşüncelerimizden kötü yönde etkilenebilir. Bu da sadece YKS hazırlık sürecini değil maalesef mental sağlığımızı da etkileyebilecek bir durumdur. 


Bardağın dolu tarafından bakacağımız birçok sebep karşımızda duruyor, onlara odaklanalım. Bu hayatta geri gelmeyen şeyler zamanınız ve sağlığınız. Bu yüzden elimizdeki zamanı yani bu günü bu anı fark edelim. Zamanın elimizdeki en önemli değer olduğunu bilelim. 


Değiştiremeyeceğimiz geçmişimize bakıp ah vah etmeyelim. Öncesinde söylediğimiz gibi kolaya kaçıp bahaneler uydurmayalım. Bir de geleceğe bakıp yok yere strese girmeyelim. Elimizde bugün var. Bugün geçmişi düzeltmek ve geleceğimize şekil vermek yine bizim elimizde.


YKS'ye Classest ile Hazırlanmanın Faydaları

Classest, YKS’ye hazırlık sürecinde size sunduğu çeşitli avantajlarla öne çıkıyor. Classest, güvenli ve öğrenci dostu imkanlarıyla yıllardır tercih edilen bir platformdur. 


Classest ile YKS’ye hazırlanmanın başlıca faydalarına değinelim:


1) Classest, Nitelikli ve Uzman Eğitmen Kadrosuna Sahiptir

Classest, her öğrencinin ihtiyacına uygun, alanında uzman ve deneyimli eğitmenlerle çalışır. Classest öğretmenleri; Seçici bir süreçten geçen, eğitim fakültesi mezunu ve pedagojik formasyon & koçluk nitelikleri bakımından doğrulanmış nitelikli eğitimcilerden oluşmaktadır. Classest, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre en uygun desteği verebilecek öğretmenlerle eşleşmesini sağlayarak kişiye özel eğitim sunar. Bu sayede Classest ile evinizin konforunda size en uygun seçkin öğretmenlere kolaylıkla erişebilirsiniz.


2) Classest, Çalışma Saatlerinizde Esneklik Sağlar 

Classest, online dersler sayesinde zaman ve mekan bağımsız eğitim hizmeti sunar. Classest ile tamamen sizin için uygun olan bir haftalık düzende programlama yapabilirsiniz. Bu sayede haftanın hangi günleri ve saatlerinde programınız olduğuna hakim olabilirsiniz. Plan çerçevesinde aylık ilerlemeniz ve net hedefleriniz doğrultusunda programınızın en verimli halini belirleyebilirsiniz. Elbette hayatınızın akışında plan dışı gelişmeler olduğunda kolaylıkla ders ertelemeleri yapabilirsiniz.


3) Classest, Size Özel Ders Planlarıyla Bir Program Sunar

Her öğrencinin öğrenme hızı ve çalışma tarzının farklı olduğundan bahsetmiştik. Classest, her öğrencisinin bireysel ihtiyaçlarına göre ders planları yapar ve bu planları düzenli olarak günceller. Sınava giden yolculukta konularınızın sınav zamanına kadar yetiştirilmesi sağlanır.


4) Classest, Uzmanlarıyla Motivasyon ve Rehberlik Desteği Verir

Classest, öğretmenleri, öğrenci koçları ve danışmanlarıyla motivasyonunuzun yüksek tutulması ve stresle başa çıkmanız için yardımcı olur.


Şimdi Başlayın

Bu deneyimler sonrasında Classest'ın avantajlarını fark edeceğinize eminiz.

ŞİMDİ BAŞLAYIN



Umarız sizin adınıza okuması keyifli ve faydalı bir yazı olmuştur. Hem YKS hazırlık sürecinde aldığınız sorumluluk hem de ilginiz için teşekkür ediyoruz.


YKS'de size başarılar dileriz.

Classest Ekibi