YKS'ye Az Bir Zaman Kala Öğrenciler İçin Rehber

YKS'ye Az Bir Zaman Kala Öğrenciler İçin Rehber

Türkiye'de lise öğrencileri için önemli dönemeçlerden birisi olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ye kısa bir zaman kaldı. Bu süreçte bizim için için en kilit nokta "İç huzur"u korumaktır. Her ne kadar stresten uzak kalmaya çalışsak da bunu %100 yapamayacağımızı biliyoruz. Yine de kendi kendimize "Elimden geleni yaptım, çalıştım, çabaladım. Sonuçta bu hayatım ve sağlığım kadar önemli değil." diyebilmeliyiz.


Biliyoruz ki YKS ile elde edeceğimiz başarılarla üniversite eğitimlerimize adım atmamızı sağlayan kapıyı aralar ve geleceğimizi şekillendiririz. YKS'ye sadece birkaç gün kala, son hazırlıklar, stres yönetimi, motivasyon teknikleri ve sınav günü yapılması gerekenler bizim için büyük önem taşır. Classest ekibi olarak hazırladığımız bu yazımızda, bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ele alalım.


YKS İçin Son 2-3 Hafta Kala Neler Yapabiliriz?

YKS'ye 2 hafta kala, yapmamız gereken en önemli şeylerden biri, mevcut bilgilerimizi gözden geçirmek ve eksiklerimizi tamamlamaktır. Bu süreci verimli şekilde tamamlamak için neler yapabileceğimize bakalım:


1) Konu Tekrarı ve Test Çözümü

Sınava kalan son 2-3 haftada yeni konular öğrenmek ve pekiştirme yapmak yeterli zamanımız olamayabilir. Bu yüzden yeni konular öğrenmek yerine, daha önce çalıştığımız önemli konuları tekrar etmek daha verimli olacaktır. YKS hazırlığında kendimize özet notlar çıkarmışsak bunları hızlıca ve sürekli olarak tekrar etmeli. Sınavda ihtiyacımız olacak önemli formüllerin ve kısa hap bilgilerin üzerinden geçebiliriz. Ayrıca, her gün bol bol test çözmek, bilgi tazelemek ve sınav için iyi bir alışma olacaktır.


2. Bol Bol Deneme Sınavı Çözmek

Gerçek sınav ortamını hazırlayan deneme sınavları çözmek, zaman yönetimi becerilerini geliştirmek ve sınav stresiyle başa çıkmak için harika bir çalışmadır. Bunun için hem evinizde hem de etüd merkezilerinde fiziksel ortamda bu sınav atmosferini deneyimlemek önemlidir.


YKS İçin Son 1 Hafta Kala Neler Yapabiliriz?

YKS'ye birkaç gün kala, yapmamız gerekenler en başta dinlenmek ve stresten uzak kalmaktır. Şimdi süreçte dikkat edilmesi gerekenleri konuşalım.


1. Artık Dinlenme ve Düzenli Uyku

Zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmek, sınav performansı için kritik öneme sahiptir. Başta da söylediğimiz gibi bu sınav bizim hayatımızdan ve sağlığımızdan önemli değil. Dolayısıyla zihnimizi stresle yormadan kalan günlerin tadını çıkarmalıyız. Özellikle son bir hafta kala düzenli olarak uyumalı ve vücutlarımızı yormamalıyız. Kaliteli bir uyku, hem zihinsel hem de fiziksel enerjimizi artıracaktır. Bu süreçte vücudumuzu yorarak sınavımızı riske edebilecek fiziksel aktivitelerden (ağır spor, uzun seyahatler, ağır işler, vb) uzak durmalıyız. 


2. Hafif ve Zinde Tutan Fiziksel Aktiviteler

Hafif fiziksel egzersizler, vücudumuzun endorfin salgılanmasını artırarak stresimizi azaltır ve zihinsel berraklığımızı artırır. Güne basit esneme hareketleriyle başlayabiliriz. Açık havada yorucu olmayacak şekilde kısa yürüyüşler yapabiliriz. Bunlar sınav öncesi rahatlamamıza yardımcı olacaktır.


3. Dengeli ve Sağlıklı Beslenme

Dengeli ve sağlıklı beslenmek, sadece bedenimize değil zihinsel performansımıza da olumlu etkiler bırakacaktır. Özellikle sınavdan önceki günlerde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, bol bol su tüketmeli ve hafif besleyici gıdalar tercih etmeliyiz. Enerji veren ve vücudumuzdaki toksik maddeleri atan bitki çayları içebiliriz.


4) Her Zaman Olumlu Düşünme

Olumlu düşünmek, sınav kaygısını azaltmak için etkilidir. Öğrenciler, başardıkları şeyleri ve sınav için ne kadar hazır olduklarını düşünerek kendilerini motive edebilirler. "Başaracağım" gibi pozitif ifadeler, özgüveni artırır. Bu süreçte bizim için için en kilit nokta "İç huzur"u korumaktır. Her ne kadar stresten uzak kalmaya çalışsak da bunu %100 yapamayacağımızı biliyoruz. Yine de kendi kendimize "Elimden geleni yaptım, çalıştım, çabaladım. Sonuçta bu hayatım ve sağlığım kadar önemli değil." diyebilmeliyiz.


5) Nefes Egzersizleri Yapmak

Derin nefes almak yapmak, stresi azaltmaya ve zihni sakinleştirmeye yardımcı olur. Özellikle sınavdan önce veya sınav sırasında gergin hissedildiğinde bu teknikler kullanılabilir. Nefes egzersizleriyle ilgili internet üzerinden basit teknik teknikleri bulabiliriz.


6) Gerçekçi Hedeflerle Belirleme

Sağlıklı beklentiler kurmak için kendimize ulaşılabilir hedefler koymalıyız. Yapabileceğimize inandığımız hedeflerle sınava girmemiz bizim sınav anındaki motivasyonumuzu artıracaktır. Daha büyük hedefler için küçük adımlarla ilerlemek, büyük hedeflere ulaşmamızı daha yönetilebilir hale getirecektir.


Sınav Günü İçin Öneriler

Sınav günü geldiğinde, kritik konulardan birisi sınav sürecini en iyi şekilde yönetmektir. Çünkü sınav günü evde uyandığımız andan sınavdan çıkana kadar olan süreç, zaman yönetimi açısından kritiktir. Bu süreç aralığında zaman ile yarış başlamıştır diyebiliriz. 


İşte sınav günü için bazı öneriler:


1) Erken Kalkmak

Sınav günü erken kalkmak, acele etmeden hazırlanmak için ve pozitif düşünce için bize zaman sağlar. Erken kalkmamız sınav gününe sakin ve kontrollü bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.


2) Sağlıklı Kahvaltı

Besleyici bir kahvaltı, enerji seviyemizi yüksek tutar ve odaklanmamızı kolaylaştırır. Sınav günü sabahında hafif ama doyurucu bir kahvaltı tercih etmeliyiz. Protein ve karbonhidrat dengesini koruyacak şekilde zihinsel olarak da bizi zinde tutan gıdalar tüketmeliyiz.


3) Gerekli Belgeler ve Malzemeler

Sınava en az 1 gün kala; Sınav giriş belgesi, kimlik kartı ve gerekli malzemelerin (kalem, silgi, kalemtıraş vb.) hazır olduğundan emin olalım. Bu, sınav öncesi olası stresimizi azaltır. Çünkü oluşturduğumuz düzenin bize her şeyin yolunda olduğunu gösterecektir.


4) Zaman Yönetimi

Sınav sırasında her soruya yeterli zaman ayırmak ve zorlandığımız sorularda takılı kalmadan diğer sorulara geçmemiz çok önemlidir. Süreyi etkin kullanmak, tüm sorulara yanıt verme şansımızı artırır.


5) Kendine Güven

Sınav sabahı ve sınav anında kendimize olan güvenimizi korumalıyız. Unutmayalım ki bu sınava uzun süredir hazırlandık ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Çünkü biz artık gençliğimizin baharında ve fakülte öğrencisi adayıyız. Kendi sorumluluklarımızın farkında olan güçlü biriyiz. 


Sınav Sonrası Yapılması Gerekenler

Sınav bittikten sonra, öğrencilerin dinlenmeleri ve kendilerini ödüllendirmeleri önemlidir. Sınav sonrası yapılması gereken bazı önemli noktalar:


1) Artık Dinlenelim

Sınavdan sonra dinlenmek ve gevşemek, zihinsel ve fiziksel yenilenme sağlar. Birkaç gün boyunca sınavı düşünmemek ve rahatlamak, stresin atılmasına yardımcı olur.


2) Sonuçları Beklerken Sakin ve Sabırlı Olalım

Sınav sonuçlarımız açıklanana kadar sabırlı olmalıyız. Çevremizdeki insanlarla huzurlu biçimde sakinliğimizi korumalıyız. Bu süre zarfında başka aktivitelerle meşgul olmak ve zihni sınavdan uzaklaştırmak, bekleme sürecini daha rahat geçirmemizi sağlar.


3. Gelecek Planlarımızı Yeniden Gözden Geçirelim

Sınav sonuçlarına göre yapılacak gelecek planlarını düşünmek, yeni hedefler belirlemek için iyi bir zaman olabilir. Hangi üniversiteye ve hangi bölüme yerleşmek istediğimizi ve bu hedefe ulaşmak için neler yapmamız gerektiğini planlayabiliriz.


Unutmayalım: Her sınav bizim için bir öğrenme deneyimidir. Daha önceden de sınavlara katıldık. Bizim için en önemlisi, elimizden gelenin en iyisini yapmış olmamızdır.


Tüm öğrencilerimize YKS'de gönülden başarılar diliyoruz. Her biriniz sadece siz olduğunuz için değerlisiniz. Bu yüzden sizi çok seviyoruz. 💙


Classest Ekibi