LGS'ye Nasıl Çalışılır?

LGS'ye Nasıl Çalışılır?

LGS uzun, stresli bir yolculuk. Fakat ne kadar uzun ve stresli olsa da onunla başa çıkabilmeniz aslında mümkün. Nasıl mı? 

"LGS'ye nasıl çalışılır?" haydi birlikte bakalım:


1. Hedef Belirleyin

Öncelikle LGS hazırlık döneminde bir hedefiniz olmalı, hedefinizi netleştirin. Gitmek istediğiniz liseyi ve bu liseye yerleşmek için kaç puan almanız gerektiğini belirleyin. Bu noktada Classest eğitim koçlarından destek almanızı tavsiye ediyoruz.

Hedeflediğiniz Okulu Ziyaret Edin

İmkanınız varsa hedeflediğiniz okulu gezin, okulun ortamını görün ve öğretmenlerle tanışın. Bu çalışma motivasyonunuzu artıracaktır.


2. Motivasyonunuzu Koruyun

Heyecanınızı Kontrol Etmeye Çalışın

LGS hazırlık döneminde kaygılarınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Birçok öğrenci sınav heyecanı yaşar ve bu aslında çok normaldir. Fakat önemli olan heyecanı nasıl yönettiğinizdir. Kimi öğrenci için yaşadığı heyecan olumlu sonuçlara etki ederken, kimi öğrenciler açısından heyecan süreci ve sonucu olumsuz etkileyebilmektedir. 

Heyecanınızı Motivasyona Dönüştürmeye Çalışın

Sınav heyecanını motivasyona dönüştürebilen öğrenciler, bu motivasyonla daha istekli ders çalışabilmektedir. Heyecanı kaygıya dönüşen ve bununla baş edemeyen öğrencilerin uzman desteği alması gerekebilir. Alanında yetkin psikolog, rehberlik uzmanı ya da eğitim ve yaşam koçları bu süreci doğru yönetebilmeniz için size yardımcı olabilir. 

Motivasyon İçin Egzersiz Yapmak Faydalıdır

Nefes egzersizleri ve spor yapmak da kaygı ile baş etmenizi kolaylaştırabilir. Belli zamanları kendinize spor için ayırmanız sizi zinde tutacaktır. Spor yapmak hem fiziken hem de zihnen kendinizi iyi hissetmenizi ve daha güzel odaklanmanızı sağlar. Elbetteki yaralanma ve sakatlanma ihtimalini göz önünde bulundurunuz.


3. Disiplinli Çalışın.

Çalışma Düzeni Oluşturun

LGS'ye hazırlanırken hayatınızda bir çalışma düzeni oluşturmalı ve bu düzeni periyodik olarak revize etmelisiniz. Bu sayede çalışmalarınız için bir disiplin oluşturmuş olacaksınız. Bu düzene göre her gün rutin olarak bir plan dahilinde çalışın. Haftalık veya aylık bir çalışma programı oluşturun ve bu programa uymaya dikkat edin. 

Programınızı Uyabileceğiniz Şekilde Güncel Tutun

Programa uyamama durumunuzda bunun nedenlerini belirleyerek yeni ve uymanızın daha mümkün olacağı program ile değiştirmeniz faydalı olacaktır. Aksi halde uymakta zorlandığınız ya da hep ertelemeler yaşayarak uyamadığınız program kendinize olan inancınızı zedeleyerek motivasyonunuzun düşmesine sebep olacaktır. 

Doğru Bir Plan, Daha Geniş Zamandır

Zaman herkesin olduğu gibi LGS sınav sürecinde olan siz öğrencilerin de en değerli hazinesidir. Bu sebeple bu hazineyi en doğru, en verimli şekilde değerlendirmek en büyük yatırımınız olacaktır. Doğru yapılmış bir çalışma planı sizi hedefinize giden yolda destekleyecektir.


4. Çalışma Ortamınızı Düzenleyin.

LGS hazırlanırken ders çalıştığınız ortamın sessiz, ferah ve toplu olması da önemli diğer etkenlerdir. Odanızın temiz, havadar olmasına dikkat edin. Çalıştığınız ortamdaki odağınızı dağıtabilecek her şeyi kaldırın. Bazen masanızda fazla olan bir kalem bile çalışmanıza engel olabilir. Öğrencinin masası başında rahat bir sandalyede sessiz ve iyi ışık olan bir ortama sahip olması verimliliğini artıracaktır.


5. Müzik Dinleyerek Çalışmayı Deneyin.

LGS'ye hazırlanırken kendinizi tanıyarak, ilgi alanlarınızı dikkate alarak ders çalışmanız size yarar sağlayacaktır. Her öğrenci için uygun olmasa da sizi motive edebilecek, dikkatinizi dağıtmayacak, odaklanmanıza yardımcı olacak sakin müzik türleri dinleyerek ders çalışmak güzel bir alternatif olabilir. Fakat burada da dikkate etmeniz gereken dinleyeceğiniz müziğin dikkatinizi dağıtmayacak türden olmasıdır. 

İçerisinde Sözler Bakımından Müzikler Olumsuz Etkileyebilir

Araştırmalara göre tercih edilen müzik içerisinde sözler barındıran tarzda olduğu takdirde çalışma belleğini kötü yönde etkileyebiliyor. Sözlü müzikler, okuduğunuzu anlamanızı engelleyen, sözlere takılan odağınız sebebi ile derse kendinizi tam bir şekilde verememe gibi problemleri yaşamanıza neden olabiliyor. Özellikle sözel dersler esnasında sözlü müzik dinlemek hem görsel hem de işitsel belleğinizin aynı anda kelimeleri anlamasını zorlaştıracağı için beyninizin iki tarafa da kesin şekilde odaklanmasına engel olabilir.  Bu sebeple sözleri olmayan, düşük tempodaki müzikler zihnini açarak çalıştığınız konuyu daha rahat öğrenmenize yardımcı olacaktır. 

Klasik Müzik Öneren Araştırmalar Var

Araştırmacılar klasik müzik dinlemenizi öneriyor ve faydalarından sürekli olarak bahsediyor. Verimliliğinizi arttırırken stresinizi azaltan, yaratıcılığınızı yükselten, sağlıklı bir uyku uyumanıza yardımcı olan ve hafızanızı güçlendiren klasik müziği ders çalışırken dinleyebilirsiniz. 

Küçük bir uyarı: Müziğin sesinin çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz.


6. Önceki Yılların Sınav Sorularını Çözün.

Geçmiş yılların sorularını mutlaka çözün. Bu soruları çözmek, LGS'nin soru mantığını anlamanıza destek olacaktır. Çözdüğünüz soruların doğru ve yanlış cevaplarını inceleyin. Yanlış yaptığınız soruların hangi konuları kapsadığına bakın ve bu konulardaki eksiklerinizi tamamlamaya çalışın.


7. Özel Ders İhtiyacınızı Belirleyin.

LGS'ye hazırlanırken bazı branşlarda özel destek almanız gerekebilir. Herhangi bir derste tamamlayamadığınız eksikleriniz olduğunu düşünüyor ve çözemediğiniz sorular, katıldığınız deneme sınavları da bunu destekleyecek sonucu veriyorsa birebir dersler ile açığınızı kapatabilirsiniz. Bunun için LGS özel ders alanında uzman kurum ve kuruluşlardan olan Classest'a başvurup destek talep edebilirsiniz. 

Doğru Özel Ders Öğretmeni Seçmelisiniz

Sizinle frekansı uyan, akademik olarak sizin seviyenize uygun ders verme yetkinliği olan bir özel ders öğretmeni ile bu süreci sorunsuz yönetebilirsiniz. Eksiklerinizi doğru anlayan, sizinle bu eksikleri gidermeniz için doğru bir yol haritası oluşturan alanında uzman bir öğretmen ile başarıya ulaşmanız hiç de zor olmayacaktır. Dilerseniz bu konuda Classest olarak size LGS online özel ders desteği sağlayabilir ve sizin için en doğru öğretmeni bulmanıza yardımcı olabiliriz.


8. Bol Soru Çözün.

LGS, bolca ve mümkün olduğunca farklı soru tipini okuyup anlama ve  çözebilme becerisi gerektiriyor. Mümkünse kolay, orta ve zor olmak üzere farklı seviyelerde farklı kaynaklar edinin. Bir konuyu ilk öğrendiğinizde kolay kaynağın soruları ile başlayarak orta ve zor düzey sorular ile o konuyu pekiştirin. Unutmayın ne kadar fazla soru tipi görür ve çözerseniz sınavda şansınız o kadar artacaktır.

Doğru Kaynaklar Seçin

LGS müfredatında özellikle yeni nesil soruların olduğu ve iyi bir yorumlama becerileri gerektiren sorulardan oluşur. Bunu öğrencilere doğru şekilde aktarabilen ve öğrencilere zaman kazandıran kaynaklar seçilmelidir. Bu kaynaklardaki deneme sınavları tercih edilmelidir. Bu noktada Classest öğretmenleriniz size destek olacaktır.


9. Düzenli Kitap Okuyun.

Anlama Ve Yorumlama Becerilerinizi Geliştirir

Her gün mutlaka kitap okuduğunuz bir zaman aralığınız olsun. Kitap okumak, sınavda ihtiyaç duyacağınız  anlama ve yorumlama becerilerinizi geliştirecektir. Düzenli olarak kitap okuduğunuz taktirde kelime dağarcığınız gelişecek ve sınavda bilmediğiniz kelime ile karşılaşma riskiniz azalacaktır. 

Stresle Başa Çıkmanızı Kolaylaştırır

Aynı zamanda kitap okumak öğrencilere farklı dünyalar sunarak  streslerinin azalmasına ve rahatlamalarına yardımcı olur. Her gün düzenli kitap okuyan öğrencilerin odaklanma ve konsantrasyon becerileri gelişir. 

Dikkatin Toplanmasına Ve Hafızanıza Destek Olur

Kitap okumak, öğrencilerin dikkatlerini dağıtan dış etkenlere karşı direnç kazanmalarına yardımcı olur. Bunların yanı sıra kitap okuma, hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece okuma sırasında hikayenin ayrıntılarını ve karakterlerin isimlerini hatırlamak, neden sonuç ilişkileri kurmak hafıza  becerilerinizin gelişmesine, analitik düşünme yetkinliğinizin artmasına sebep olur.


Kitap okumak size sadece LGS 'ye hazırlanırken değil aynı zamanda iş hayatınızda ve özel hayatınızda da çok fazla yararlı olacaktır.


10. Hobilerinize Vakit Ayırın.

Yoğun çalışma temposu, sizi yorgun ve stresli yapabilir. Bu sebeple dikkatiniz dağılırken hatalar yapabilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Unutmayın bu uzun soluklu bir yolculuk ve azminize, istikrarınıza, motivasyonunuza sınav bitene dek ihtiyacınız olacak. 

Mutlaka Hobileriniz Olsun Ve Yeni Hobiler Edinin

Sizi rahatlatan hobileriniz, deşarj olmanızı sağlayan aktiviteleriniz mutlaka olsun. Bu hobi ve aktiviteler, kendinizi yorulmuş hissettiğinizde, yapamayacağınız düşüncesine kapıldığınızda sizi yeniden ayağa kaldıracaktır. LGS'ye hazırlanma döneminde kendinize vakit ayırdığınız zamanların da olması motivasyonunuzu arttıracaktır.


11. Sağlığınıza ve Beslenmenize Dikkat Edin.

LGS 'ye hazırlanırken önemlisi kesinlikle bedensel ve zihinsel sağlığınızdır. Bu süreçte fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumanız için beslenmeniz de çok önemli bir faktördür. Düzenli ve sağlıklı beslenmeniz, sınavda başarılı olmak için gerekli olan enerji ve odaklanmayı size sağlayacaktır.

Beslenme ve Uyku Saatleriniz İçin Rutin Belirleyin

Çalışma saatlerinizi, mola saatlerinizi, yemek saatlerinizi ve uyku saatlerinizi mümkün olduğunca aynı saatlerde yapmaya özen gösterin. Uykunuz düzenli olsun, günlük 6-8 saat uyuma konusunda kendinizi programlayın.  

Faydalı Gıdalar Seçin

Bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olabilir.  Kafeinli içeceklerin yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğru olacaktır. Özellikle rezene gibi sakinleştirici etkisi olan çayların her gün tüketimi de stresin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Stresinizin azaltılması açısından besinlerde bulunan antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındık, ceviz  bol miktarda omega-3 yağ asitleri barındıran antioksidanlardır. Yeşil biber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Stere karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kurubaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır. Beyin fonksiyonlarında görev alan aynı zamanda bir antioksidan olan çinko da süt ve süt ürünlerinde, tavuk, yumurta, balık, yağlı tohumlarda bulunur ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanında beyin fonksiyon işlevleri ve sinir sisteminde görev alan B grubu vitaminlerinin de bu dönem de düzenli tüketilmesi gerekmektedir. B vitaminleri ette, balıkta, kepe, çavdar ürünlerinde ve koyu yeşil sebzelerde bulunur. Ayrıca anti-stres özelliğine sahip kepek, çavdar, baklagiller, ayçiçeği çekirdeğinde bulunan magnezyumu da unutmamak gerekir.

Unutmayın ki bu süreci doğru bir şekilde yöneterek, hedefinize ulaşmanız hiç de imkansız değil.