Evde ders çalışmak, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerine ve uygulamalarına olanak tanır. Ayrıca, öğrencilere zaman yönetimi ve sorumluluk alma becerileri kazandırmak için fırsat verir. Classest eğitim uzmanları olarak bu konuyu ele aldık.
Evde Ders Çalışmanın Temel Faydaları
1. Öğrenilenlerin Pekiştirilmesi
Ödevler, öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirmelerine ve uygulamalarına olanak tanır. Bu sayede, öğrenciler bilgileri daha iyi anlar ve daha iyi biçimde hafızalarında kalmasını sağlar.
2. Zaman Yönetimi
Evde ders çalışmak, öğrencilere zaman yönetimi becerileri kazandırmak için fırsat verir. Öğrenciler ödevleri yaparken zamanlarını daha etkili ve verimli kullanmayı öğrenebilirler ve bu beceriyi geliştirebilirler.
3. Sorumluluk Alma
Evde ders çalışmak veya ödev yapmak, öğrencilere sorumluluk alma becerileri kazandırmak için fırsat verir. Öğrenciler, ödevleri yaparken kendilerine verilen sorumluluğu yerine getirmek için çaba sarf ederler.
Evde Verimli Çalışmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Şimdi ise daha verimli bir çalışma için temel olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedelim.
1. Uygun Bir Çalışma Ortamı Hazırlanmalı
Evde ders çalışmak için öncelikle uygun bir çalışma ortamı oluşturmak önemlidir. Kısaca bu ortam rahatsız edici gürültüden uzak, rahat, sıcak ve iyi aydınlatılmış olmalıdır.
Çalışma masası ve sandalyenin rahat ve kullanışlı olması gerekmektedir. Ayrıca ders çalışırken doğru bir duruş pozisyonunuzun olması beden sağlığı açısında da önemlidir.
Çalışma ortamınızda göz sağlığına zarar vermeyen titreşimlere sahip lambalar seçmeye özen gösterin. Böylece iyi bir aydınlatma sağlarken; Göz sağlığınız korumuş, kısa vadede yorulmamış ve dikkatiniz daha yüksek seviyede olursunuz.
Çalışma alanınızı sıcak tutmak birçok yönden faydalıdır. Sıcak bir ortam, konsantrasyonunuzu arttırır ve öğrenmenizi kolaylaştırır. Bunun yanında uzun süre boyunca oturma pozisyonunda vücut daha az ısı enerjisi açığa çıkaracağı için sıcak ortamda üşüme ve soğuk algınlığına yakanlanma olasılığınız azalmış olur.
2. Konsantrasyonu Artıracak Yollar Bulunmalı
Çalışma planınız olması ve bu plan çerçevesinde yol almanız hem çalışma anında hem de uzun vadeli çalışma sürecinde konsantrasyonunuzu artıracaktır.
Ayrıca ders çalışırken, konsantrasyonu arttırmak için sadece odaklamayı artıracak türde olan müzikleri veya arka plan seslerini dinleyebilirsiniz.
Gelişen teknolojiyle birlikte hayata geçen gürültü engelleyici özelliğine sahip kulaklıkları kullanabilirsiniz. Bu kulaklıkların aktif gürültü engelleme teknolojisi, çalışma ortamınızda oluşan gürültüyü azaltır ve konsantrasyonunuzu arttırmak için fayda sağlar.
Dikkatin kolay dağılmaması için sade bir masa ve duvar tercih edilebilir. Kişisel eşyalarınızı çalışma alanınızın dışına kaldırın. Kişisel eşyalarınızı çalışma alanınız dışına kaldırmak, konsantrasyonunuzu arttırır ve öğrenmenizi kolaylaştırır. Örneğin masanızda cep telefonu, tablet gibi ışık, ses, görüntü bileşenleriyle konsantrasyonu etkileyecek dış uyaranları bulundurmamak doğru bir tercih olacaktır.
3. Özet Çıkarılmalı ve Bazı Zamanlarda Sesli Olarak Çalışmalı
Ders çalışırken özet çıkarmak, öğrenilen bilgileri kısaca not almak kalıcı öğrenmenize yardımcı olacaktır. Özellikle uzun ve detaylı konular için, özet çıkarmanın bilgiyi kolayca hatırlamanıza ve anlamanıza yardımcı olacağı düşünülür.
Sesli olarak çalışmak ise, bilgiyi duyarak algılamak ve duyularınızı kullanarak öğrenmenizi sağlar. Bu, bilgiyi daha iyi anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sesli olarak çalışmak, yazılı materyallerle çalışmaya alışkın olmayanlar için de faydalı olabilir. Bazı temel kazanımları ve çözüm yollarını kendi kendinize bir öğretmen gibi anlatmanız çok faydalı olacaktır.
4. Düzenli Aralıklarla Mola Verilmeli ve Egzersiz Yapılmalı
Aralıksız uzun süre ders çalıştığınızda beyin yorgunluğu oluşur ve konsantrasyon azalır. Mola ve egzersizler sayesinde beyniniz dinlenir ve tekrar çalışmaya hazır hale gelir. Bu yüzden ders çalışırken, düzenli aralıklarla kısa mola vermeniz ve egzersiz yapmanız da önemlidir. Ders çalışırken düzenli aralıklarla 5-10 dakika arasında mola verin. Bu mola süresi içerisinde beyninizi dinlendirmek için birkaç dakika boyunca gözlerinizi kapatabilirsiniz. Bu, vücudunuzu rahatlatmanıza ve konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olur.
Egzersiz yapmak, vücutta endorfin salgılar ve bu sayede enerji seviyenizi arttırır. Mola ve egzersizler sayesinde beyniniz daha rahat çalışır ve odaklanma yeteneğiniz artar. Egzersiz yapmak, stres hormonlarını azaltır ve rahatlatıcı etkisi vardır.
5. Kontrol Edilmeli ve Uygulamalar Yapılmalı
Ders çalışırken, ders notlarınızı sık sık kontrol etmeniz ve öğrendiğiniz konuları sınavlarda uygulamaya çalışmanız da önemlidir. Özellikle, teknolojinin gelişmesi ile birlikte ödevlerin internet üzerinden çeşitli eğitim araçları ve materyalleri üzerinden de kontrol etme imkanınız vardır. Öğrencilerin evde ödev yaparken kontrol ve uygulamalarının amacı, öğrencilerin öğrendikleri bilgileri uygulayarak pekiştirmelerini sağlamaktır.
Sınavlara Nasıl Hazırlanılır?
Özellikle LGS ve YKS gibi ulusal sınavlara hazırlık sürecinde dikkat etmemiz gereken adımları içeren yazımıza buradan ulaşabilirsiniz: 9 Adımda Sınavlara Nasıl Hazırlanılır?
Classest İle Zaman Kaybetmeyin, Hız Kazanın!
Evinizin konforunda bu şartları sağlarken Türkiye'nin en seçkin öğretmenleri arasından sizin için en ideal olan öğretmeni belirleyen Classest ile birlikte verimliliğinizi artırmak ve doğru adımlarla hedeflerinize ulaşmak için özel ders alın: ŞİMDİ BAŞLA