Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?

Türkiye'de üniversite sınavı olarak bildiğimiz Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) her yıl düzenlenen ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemidir. YKS tüm öğrenciler için uzun, stresli ve zor bir yolculuk. Evet zor fakat imkansız değil. Her ne ne kadar uzun zor ve stresli de olsa bu yolculuğu başarıyla tamamlamanız mümkün. Nasıl mı? YKS'ye veya diğer bir deyişle üniversite sınavına "nasıl çalışılır? gel birlikte bakalım:


1. Hedefini Belirledin mi?

Başarıya giden her yolun ilk adımı elbette ki hedef belirlemek olmalıdır. YKS hazırlık yolculuğunda varmak istediğin üniversite ve bölümü netleştirmelisin. Bu üniversite ve bölümün hangi sıralama ve kaç puan ile  öğrenci kabul ettiğini mutlaka öğren. Böylece kaç net yaparak oraya yerleşebileceğini hesaplayabilir, o netler için nasıl bir plan ile ilerlemen gerektiğine karar verebilirsin. 

B Planın Mutlaka Olsun

Hedeflediğin üniversite ve bölümün dışında alternatif bir hedefin de mutlaka olmalı. Yine çok severek öğrenim görebileceğini düşündüğün, ilk tercihine paralel olabilecek; güzel bir ikinci üniversite ve bölüm de belirlemeni öneririm.

Üniversite ve bölüm tercihleri konusunda Classest eğitim koçlarından destek alabilir, sorularına cevap bulabilirsin.

Üniversite Ve istediğin Bölümü Ziyaret Etmelisin

Hayalini kurduğun üniversiteyi ziyaret etmek sana çok iyi gelecektir. İmkanın varsa hedeflediğin okulu gezmen, okulun ortamını görmen, orada öğretim gören öğrencilerle ve eğitim veren eğitimcilerle tanışman bu yolculuğun ulaşılabilirliğine ikna olmanı sağlayacak. Ve elbette ki bu ikna oluş çalışma motivasyonunu artıracaktır.


2. Motivasyonunu Korumalısın

YKS hazırlık döneminde kaygılarını kontrol edebilmen çok önemlidir. Sınav heyecanı yaşaman aslında çok normal. Fakat önemli olan heyecanını nasıl yönettiğindir.

Heyecanını Kontrol Etmeye Çalış

Heyecanının kaygıya dönüşmesine izin vermeyip motive bir şekilde sınav hazırlık sürecini geçiren öğrenciler başarıya ulaşırken, heyecanını olumlu yönetemeyenler maalesef sınavda istedikleri başarıyı gösteremeyebilirler. Tam da bu sebeple heyecanını kontrol etmeyi öğrenmeli, gerekirse bu konuda profesyonel destek almalısın.

Heyecanını Motivasyona Dönüştürmeye Çalış

Sınav heyecanını motivasyona dönüştürebilen öğrenciler, bu motivasyonla daha istekli ders çalışabilmektedir. Heyecanı kaygıya dönüşen ve bununla baş edemeyen öğrencilerin hem sınava hazırlık, hem de sınav sonrası süreçleri hüsranla sonuçlanabilmektedir. Motivasyona dönüştürebildiğin her heyecanın sana şahane başarılar getirecek unutma. Eğer bu konuda desteğe ihtiyacın olduğunu hissedersen  uzman desteği alması sana iyi gelebilir. Alanında yetkin psikolog, rehberlik uzmanı ya da eğitim ve yaşam koçları bu süreci doğru yönetebilmen için sana yardımcı olabilir. Dilersen Classest'tan bu konuda bilgi alabilirsin.

Motivasyonun İçin Egzersiz Yapmak Faydalı Olabilir

Nefes egzersizleri ve spor yapmak da kaygı ile baş etmeni kolaylaştırabilir. Belli zamanları kendine spor için ayırman seni zinde tutacaktır. Spor yapmak hem fiziken hem de zihnen kendini iyi hissetmeni ve daha güzel odaklanmanı sağlar. Fakat sınav sürecinizde spor yaparken daha dikkatli olmalısın. Fiziken seni çok zorlayacak, tehlike oluşturabilecek, yaralanmayla sonuçlanıp, çalışma temponu düşürebilecek sporlardan uzak durmanı tavsiye ediyorum.


3. Disiplinli Çalış

Disiplin hayatımızın elbette olmazsa olmazı değil mi? Her yapıyorsak yapalım belli bir disiplin dahilinde yapmak durumundayız. Aksi taktirde hedeflediğimiz şeye ulaşmak için süremizi, imkanlarımızı verimli kullanamayız.

Çalışma Düzeni Oluştur

YKS'ye hazırlanırken kendine bir çalışma düzeni oluşturmalı ve bu düzeni belli aralıklarla güncellemelisin. Bu sayede sınav hazırlığın için bir disiplin oluşturmuş olursun. Bu düzene rutin olarak uyman bu yolculuğu rahat tamamlamanı sağlayacaktır. Program yapma konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsan Classest'ın rehberlik danışmanları ve eğitim koçları bu konuda sana destek olabilir.

Programını Uyabileceğin Şekilde Güncel Tut

Yaptığın programa her zaman uyamayabilirsin. Programa uyamama durumunda bunun nedenlerini belirleyerek yeni ve uymanın daha mümkün olacağı program ile güncellemen faydalı olacaktır. Aksi halde ayak uydurmadığın program  kendine olan inancını zedeleyerek motivasyonunu kaybetmene sebep olacaktır. 

Doğru Bir Plan, Daha Geniş Zamandır

YKS sınav sürecinde zaman tüm öğrencilerin en kıymetli hazinesidir. Bu hazineyi en doğru, en verimli şekilde değerlendirebilirsen hedef yolculuğunu daha rahat tamamlayabilirsin. Doğru yapılmış bir çalışma planı seni hedefine giden yolda destekleyecektir.

4. Çalışma Ortamını Düzenle

Ne yaparsak yapalım içinde bulunduğumuz fiziksel alan odaklanmamız konusunda büyük önem taşıyor. Ders çalıştığın ortam sence nasıl olmalı? Dağınık, kirli veya basık bir alanda çalıştığın ders gerçekten faydalı olabilir mi? Kendini mutlu ve rahat hissetmediğin bir ortamda odaklanman inan bana zor olacaktır. Bu sebeple YKS'ye hazırlanırken ders çalıştığın ortamın ferah, sessiz ve düzenli olması önemli birer etkendir. Odanın temiz ve havadar olmasına özen  göstermelisin. Çalıştığın ortamda odağını dağıtabilecek her şeyi kaldır lütfen. Bazen masanda bulunan fazladan bir kalem bile çalışmana engel olabilir. 

5. Müzik Dinleyerek Çalışmayı Dene.

Artık üniversiteye hazırlanan kocaman bir gençsin. Kendini eski yıllara oranla çok daha iyi tanıyorsun. İlgi alanlarını, nasıl ders çalışman gerektiğini, müziğin hayatındaki yerini artık daha iyi biliyorsun. Sence  müzik dinlemek ders çalışırken sana iyi gelebilir mi? Seni motive edebilecek ama dikkatini dağıtmayacak, odaklanmana yardımcı olacak müzik türü sence hangisi? Kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle sakin, sözü olmayan müziklerin odaklanmaya yardımcı olabileceğini söyleyebilirim. 

İçerisinde Sözler Barındıran Müzikler Olumsuz Etkileyebilir

Araştırmalar ders çalışırken;  içerisinde sözler barındıran müzikleri dinlemenin çalışmalarını negatif etkileyebileceğini gösteriyor. Dikkatini toplamanı engelleyen, okuduğunu anlamanı zorlaştıran müzikler yerine odağını aktif tutan müzikler dinlemeni öneririm. En çok da sözel derslere çalışırken söz barındıran müziklerden uzak durmalısın. 

Klasik Müzik Güzel Bir Alternatif

Klasik müziğin odaklanmanı kolaylaştıracağını söyleyebilirim. Yapılan araştırmalar klasik müzik dinlemenin olumlu yönlerinden bahşediyor. Ders çalışırken klasik müzik dinlemek stres seviyenin düşmesine, odaklanmana ve dolayısıyla zamanı verimli kullanıp kaliteli ders çalışmana yardımcı olacaktır. 

6. Önceki Yılların Sınav Sorularını Çözmelisin

Ülkemizde belli dönemlerde sınav sistemi ve içeriği değişebilmekte. Senin gireceğin sınav sistemiyle aynı olan geçmiş yılların sorularını çözmen harika olacaktır. YKS'nin soru mantığını anlaman için geçmiş yıllara ait soruları çözmek başarılı bir strateji olacaktır. 

7. Özel Ders İhtiyacınızı Belirle

Ne demiştik artık genç bir bireysin ve kendini çok iyi tanıyorsun. Neyi yapıp nelerde biraz zorlandığını, hangi ders için takviyeye ihtiyacın olduğunu en iyi sen biliyorsun. Eksik olduğunu düşündüğün konular, yapamadığın soru tipleri olabilir. Başarılı olabilmek için eksiklerini iyi belirlemeli ve kapatmak için çalışmalısın. Bazı dersleri kendin çalışarak süper yapabilirken bazı branşlar seni zorlayabilir. İşte zorlandığın anlarda seninle birebir ilgilenecek, eksiklerini kapatman için sana destek olabilecek, soruları daha pratik çözmen için püf noktalarını öğretebilecek doğru öğretmenlerden üniversiteye hazırlık özel ders desteği alabilirsin.

Doğru Özel Ders Öğretmeni Seçmelisin

Kendini mesleğine adamış her öğretmen çok kutsaldır. Peki ama her öğretmen senin için doğru olabilir mi? Karakterine, akademik durumuna her öğretmen doğru şekilde hitap edebilir mi?

aynı frekensta olduğun, senin seviyene uygun ders verebilecek nitelikte olan bir öğretmen ile bu süreci harika yürütebilirsin. Eksiklerini doğru tespit edip, en kısa zamanda en verimli şekilde kapatman ve kendini geliştirmen için sana yardımcı olacak doğru özel ders öğretmenini bulduğunda bu yolculuk inanamayacağın kadar eğlenceli geçebilir.

Classest olarak üniversite hazırlık özel ders destekleriyle senin için en doğru öğretmeni bulmana yardımcı olabiliriz.


8. Bol Bol Soru Çözmelisin

Bir işte hızlanabilmek, o işi çok iyi yapabilmek için yapman gereken şey elbette ki bol pratik değil mi?

YKS de bu açıdan baktığımızda aslında üstesinden gelmen gereken bir iş gibi. Ve sen bu işte ustalaşabilmek için bolca tekrar yapmalı, çokça ve  mümkün olduğunca farklı soru türü görmelisin. Ne kadar çok soru çözersen anlama ve  hızlı çözebilme becerin o kadar gelişecek. Zamanla soru çözme hızına kendin bile inanamayacaksın. 

Doğru Kaynakları Seçmelisin

Günümüzde kaynak konusunda çok şanslı olduğun bir gerçek. Ulaşabileceğin çok fazla sayıda farklı yayın ve kaynak mevcut. Ama burada önemli olan senin iin doğru kaynağa ulaşabilmiş olman. 

Yeni bir konu öğrendiğinde o konunun pekişmesi için kolay, orta ve zor olmak üzere üç farklı seviyede kaynaktan soru çözmelisin. Hep kolay kaynak çözmen sana vakit kaybettirken, yeni öğrendiğin konu için direkt olarak zor kaynaktan soru çözme çaban motivasyonunu düşürebilir.

Kaynak seçimi yaparken; seni, akademik durumunu ve hedeflerini iyi bilen bir öğretmeninden destek alabilirsin.


9. Düzenli Kitap Okuyorsun Değil mi?

Kitaplarla aran nasıl bakalım? Her gün düzenli kitap okuyorsun değil mi?

Düzenli kitap okuyan kişilerin; okuma hızının, okuduğunu anlama ve yorumlama kabiliyetinin arttığını artık hepimiz biliyoruz.

Anlama Ve Yorumlama Becerilerini Gelişir

Kitaplar gerçekten en yakın arkadaşların olmalı aslında. Okuduğun her kitap seni inanılmaz biri yapıyor. Kelime hazinen genişlerken, anlama ve yorumlama yeteneğin de gelişiyor. Her gün düzenli olarak kitaplara ayırdığın zamanlar sınavda çok işine yarayacak güven bana. Hem okuma hızın gelişeceği için soruları daha kısa sürede okuyacak,  hem de anlama ve yorum yapma becerilerin artacağı  için soruları çözme şansın katlanacak.

Kitap Okumak Stersini Azaltır

Her kitap farklı bir dünya farklı bir macera barınıdır. Okulun bir kitap ile kendi kişisel gelişimine katkı sağlarken, baka bir kitap ile maceradan macera koşarsın. Kitapların sana sunduğu bu eşsiz dünyalar ile  sınav stresin azalır ve kendini daha motive hissedebilirsin. 


10. Kendine Zaman Ayır

YKS uzun bir yolculuk. Bu süreçte motivasyon olarak düştüğün anların olması olası ve normaldir. Bu gibi durumlarda seni yeniden motive edebilecek bir hobinin olması şahane olur. Bisiklet sürmek, tiyatroya gitmek, arkadaşlarla içilen hoş sohbet eşliğinde bir kahve... Kendine nasıl ve nerede vakit ayırmak seni mutlu ediyorsa bunu yapmaktan asla vazgeçme. 


11. Sağlığına ve Beslenmene Dikkat Etmelisin.

YKS 'ye hazırlık sürecinde bedensel ve zihinsel sağlığına dikkat etmelisin. Düzenli ve sağlıklı beslenmen, hem sınav hazırlık sürecinde hem de sınavda seni destekleyecektir.

Beslenme ve Uyku Saatleriniz İçin Rutin Belirleyin

Bu süreci elbette ki bir plan ve program dahilinde yürüteceksin. Çalışma saatlerin, mola saatlerin, yemek ve uyku saatlerin belirli bir rutinde olmalı. Uykusuz kalmamaya dikkat etmeli, her gün en az 6 ila 8 saat aralığında uyumalısın.  

Sağlıklı Gıdalar Tüketmelisin

Sınav hazırlık sürecinde sağlıklı beslenmen çok ama çok büyük önem taşıyor. Bu dönemde  çay ve kahve uykunu açma konusunda destek olurken fazlası sana zarar verebilir. Bu süreçte(aslında hayatının her döneminde); paketli gıdalardan, gazlı ve asitli içeceklerden uzak durmanda fayda var. Vitamin değeri yüksek, lifli, protein açısından zengin gıdalar tüketmeni tavsiye ederim. Karbonhidrattan olabildiğince uzak durup; sebze ve meyve, kuruyemiş tüketebilirsin. Balık omega açısından efsane bir ürün. Mutlaka her hafta balık yemelisin. 

Dilersen beslenme konusunda  bir uzmandan destek alabilir, bu süreci çok daha sağlıklı ve etkin geçirebilirsin.


Unutma YKS asla imkansız değil. Doğru stratejilerle üstesinden geleceğine eminim. 

Haydi o zaman başarı hikayeni yazma vakti.