TYT Netleri Nasıl Artar?

TYT Netleri Nasıl Artar?

TYT'ye hazırlanırken her zaman önceliğiniz kendi başarı seviyenizi belirlemek olsun. Oyuna kaçıncı sıradan girdiğinizi bilmek ilk başta belki size kendinizi yetersiz hissettirebilir ancak varmak istediğiniz yere sizi götürecek olan şey başlangıç noktanızı iyi bilmekle alakalıdır. Bunun içinde başta kendi okunuzda hangi başarı sıralamasındasınız sonra ilinizde sonrada Türkiye'de çok iyi bilmelisiniz. Bunu anlamanın da en iyi yolu birçok deneme sınavına girmektir. Hem çok daha fazla soru çözme imkanınız olur hem de sık deneme sınavına girerek sınav stresinizi yenebilirsiniz.

TYT İçin Nereye Varmak İstediğinizi Bilin

İkinci adım ise nereye varmak istediğinizi bilmenizdir. Başarı istatistiğinizi bu iki durum arasındaki basamaklandırmalarınız sağlayacaktır.  Kendinize sorun lütfen nasıl bir üniversitede nasıl bir bölümde okumak istiyorum. Üniversite bittikten sonra nasıl bir iş hayatım olsun istiyorum? Bunları elde etmek için hangi yetenek setlerinizi geliştirmeniz gerektiğini iyi anlayın.

1. Fikirlerinizde Sabit Kalmadan İlerleyin

Üniversite hayatınız boyunca birçok sebepten ötürü fikirleriniz değişebilir. Hayat sizi bugün gitmek istediğiniz yerden bambaşka bir yere götürebilir. Ancak yolda edindiğiniz tüm kazanımlar her zaman total başarınıza bir katkı olarak size geri dönecektir. Bunu anlamak içinde yapak istediğiniz iş kolu ya da meslek hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Örneğin eğer doktor olmak istiyorsanız doktor tanıdıklarınızla istişarelerde bulunun. Mümkünse bir klinikte yardımcı olun staj gibi çalışın. Belki orada yapacağınız çay kahve ikramı bile size bir doktorun günlük rutinleri hakkında kişisel sahip olması gereken yetkinlikleri hakkında fikir verebilir.

2. Geleceğe Mektup Yazın

Hangi işi yapmak istediğinizi bulabilmek için bu noktada kendinize bir hayal panosu oluşturarak 5 yıl sonra başlayacağınız hayatın resmini çizebilirsiniz. Tek tek bugünden o güne gelmiş olan sen için bir mektup yazmanı öneririm. İşte bu mektup senin iş hayatın için bir manifesto olsun. 

Eğer hayal kurduysak, şimdi sıra hayallerimize giden yolu inşa etmekte. Bunun içinde çok çalışmamız gerekiyor. En kıymetli aracımız ise zaman. Zamanını iyi kullanmalısın. 

TYT'ye Çalışırken Zamanının Nasıl Daha İyi Yönetebilirsin?

1. Sınavın formatını ve soru tarzlarını iyi öğrenin.

Sınavın kaç sorudan oluştuğunu, soruların hangi alanlarda olduğunu ve soru tarzlarını çok iyi kavramalısınız. Bu sayede kendi eksik konularınızı da belirleyerek sınava daha iyi hazırlanabilir ve soru çözmede daha hızlı olabilirsiniz. Bu sınavda en önemli şeylerden biri çok soru çözmek, yapamadığınız soruları neden yapamadığınızı özel ders desteği alarak eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Sizin öğrenme becerilerinize göre size anlamadığınız konuları anlatacak bir online özel ders öğretmeni için Classest'tan ilk tanışma dersini ücretsiz alabilirsin.

2. Düzenli çalışın. 

Mutlaka TYT sınavı ile ilgili çıkardığınız konu başlıklarının ders çalışma programını çok iyi organize edin. İşin başı disiplin ve düzenli çalışmak. Başarının en önemli anahtarı sürdürülebilir çalışma programlarıdır. Her gün düzenli olarak çalışın ve kendinizi test edin. Bunu yaparkende zamanı iyi kullanıp kullanmadığınızı anlamak için kendinize zaman tutmayı önemseyin. soruları çözerken mutlaka kronometre ile çalışma yapın. Bu, bilginizi pekiştirmenize ve sınava daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

3. Gerçekçi Hedefler Belirleyin

Eğer TYT de netlerinizi arttırmak istiyorsanız kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Sonra da bu hedefe ulaşmak için çalıştığınızı hiç bir zaman unutmayın. Mesela odanıza sürekli görebileceğiniz bir yere 'seneye ........ üniversitesinde .......... bölümünde üniversite öğrencisiyim.' yazabilirsiniz. Bunu hayal etmek ve gerçek olduğunu düşünmek hatta aklınızdan çıkarmamak sizi motive edecektir. TYT sınavına hazırlanırken bu sınav yılının hayatınızdan alıp götürdüklerine değil tam tersine bir ömür boyu size sunacaklarına odaklanın. Bir amacınızın ve hedefinizin olması ve bunun için çalıştığınızı kendinize hatırlatmanız sınavda motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

4. Sınava çalışmaya erken başlayın. 

Önünüzde daha çok aylar varmış gibi gelmesin. Unutmayın birçok rakibiniz sizinle aynı hayalleri paylaşıyor olabilir. Bu sebeple yukarıda saydığımız başlıklara dikkat ederek sınava hazırlanın. Zaman şu an size hiç geçmiyor gibi gelebilir ama emin olun yaşınız ilerledikçe aslında zamanın ne kadar da hızlı ilerlediğine siz de inanamayacaksınız. Bu yüzden zamanınızı iyi kullanın. Dış uyaranlara yenik düşmeyin. Bununla beraber eğer özel durumlardan ötürü motivasyon kaybı yaşıyorsanız ve sınava erken hazırlanmaya başlayamadıysanız da bu durum üstünüzde stres yaratmasın. Sınavlar geçicidir. Her zaman sizin sağlığınız her şeyden daha önemlidir.

5. Bol bol soru çözün

Başarılı olmanızın en büyük anahtarı daha öncede söylediğimiz gibi çok soru çözmekten geçiyor. Türkiye genelindeki deneme sınavlarına katılın. Bu işin en önemli kısmı çünkü TYT sınavı tüm Türkiye'de sizin gibi öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen, milyonlarca öğrencinin girdiği bir sınavdır. Türkiye'deki derecenizi bilmek ve istediğiniz üniversitenin istediğiniz bölümüne girebilmek için yapmanız gereken net sayısı kadar Türkiye sıralamanızda önemli olacaktır. Ayrıca ne kadar çok TYT deneme sınavına girerseniz o kadar çok sınav deneyimi de yaşamış olacağınızdan sınav stresiyle baş etmeyi de öğrenmiş olacaksınızdır.

6. Arkadaşlarınızla Çalışma Grupları Oluşturun

Farklı çalışma gruplarına dahil olarak birlikte motivasyon kazanabileceğiniz kişilerle arkadaşlık edin. Atalarımız boşuna "Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" dememiştir. Sınav senesinde vakit geçirdiğimiz arkadaşlarımız çok önemlidir. Arkadaş seçerken çok dikkatli olmalıyız. Aynı hedef ve hayallere sahip, benzer aile kültürlerinden arkadaşlıklarla bu süreçte kendimizi yalnız hissetmeyiz ve istediğimiz başarıya ulaşmak daha kolay olur.

7. Sınav senesinde mutlaka sağlığınıza dikkat edin. 

Kış aylarında iyi giyinin. Beslenme öğünlerinizi iyi planlayın. Sağlıklı beslenin. Gerekli durumlara göre ve uzmanlara danışarak besin takviyesi alın. Beden ve zihin sağlığınız için bir bütün olarak ihtiyaçlarınızı doğru belirleyecek bir uzmana danışarak takviye gıdalar almayı ihmal etmeyin.

8. Kendinizi motive edin. 

Hayatınızın her döneminde buna ihtiyacınız olacak unutmayın. Zamanınızı verimli bir şekilde kullanmak ve verimli ders çalışma saatleri yaratabilmek için olmazsa olmazınız, kendinize ayıracağınız kalite zamanlardır. Hem sınava hazırlık süreniz boyunca hem de sınavdan önce kendinizi motive etmek için sevdiğiniz şeyleri yapın ve başarınızı hayal edin. Sevdiğiniz ve sizi sevdiğini hissettiğiniz kişilerle vakit geçirin. Sizi strese sokacak kişi ve ortamlardan uzak durun. Mümkünse düzenli spor yapın. Zihin sağlığınızı pozitif olarak destekleyecek şeylerin başında bedensel sağlığınızı destekleyen düzenli yapılan spor aktiviteleri gelmektedir. 

9. Dinlenmeyi unutmayın.

Hem beden hem zihin sağlığınız için vücudunuzun ve zihninizin dinlenmesi çok önemlidir.  Kendi vücut saatinizi keşfedin. Bu konu hakkında okumalar yapın ve sonra hayatınızı buna göre organize edin. düzenli uyku saatleriniz olsun.  Yeterince dinlenmek, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda belki bu dönemde meditasyon yapmaya başlamak da sizi ilerleyen yaşlarınızda iç sesinizi dinleyerek hareket etmeniz konusunda yetiştirebilir. Zihnini dinlendirebilmeyi ve yönetebilmeyi başaran insanlar her şeyi yönetebilir. Siz de bu alanda kendi yeteneklerinizi keşfedin.


Classest Olarak Her Zaman Yanınızdayız

Tüm bu noktalara dikkat ederek sınava hazırlanırsanız, TYT netlerinizi arttırabilir ve sınavda başarılı olma şansınızı yükseltebilirsiniz. Sınava hazırlanırken TYT netlerinizi yükseltebilmek için sizi anlayan, sizin yetkinliklerinizi doğru tespit ederek sizin ihtiyacınıza göre bir eğitim ve öğretim programı hazırlayabilecek bununla beraber size ders çalışırken sınav ve öğrenci koçluğu hizmeti de sunan, nitelikli ve tecrübeli öğretmen kadrosuyla size destek olacak yeni nesil online bir eğitim platformu olan Classest ile bu yolculuğa başlarsanız siz de önemli başarılı bir kitlenin içinde olabilirsiniz. Şimdi Classest'tan TYT özel ders destekleriyle hız kazanın!