Matematik Nasıl Çalışılır?

Matematik Nasıl Çalışılır?

Matematik, ilkokuldan üniversiteye kadar birçok öğrencinin en zorlandığı, hatta kabusu olan ders olarak karşımızda. Öğrencilerin genel kanısı “Ne kadar çalışsam da matematiği yapamıyorum’’ oluyor. Aslında böyle düşünmelerinin başlıca sebebi genellikle ön yargılar, dersin temel bilgilerinden kaynaklanan eksiklikler, yanlış veya eksik çalışma yöntemlerinden biri olabilir. Peki, matematik gerçekten bu kadar zor mu? Doğru çalışma yöntemleri ile matematik öğrenilebilir mi? Haydi birlikte "Matematik nasıl çalışılırmış?" ve "Aslında nasıl başarılabilirmiş?" birlikte inceleyelim:


1) Ön Yargılarınızdan Kurtulun ve Düzenli Çalışın

Hayatımızın her alanında olduğu gibi ön yargılı olmak hedeflenen başarının önündeki en büyük engellerden birisidir. Başarmak için ilk adımınız "Başaracağınıza inanmak" olmalıdır. 

"Yapamam!" Düşüncesinden Kurtulun

Bu olumsuz düşünceden kurtulmanız ve başarabilirim inancınızı güçlendirmeniz başarı yolunda önemli bir anahtardır. Esasında bu da yeterli değildir. Matematik hakkındaki tüm olumsuz ön yargılarınızdan kurtulmalısınız. Kendinize ve Matematik'te hedeflediğiniz başarıya ulaşacağınıza inanmanız bu süreci yürütebilmeniz için çok önemlidir. 

Matematiğin Öğrenilebilir Olduğunu Kabul Edin

Matematik, insanlığın var olduğundan bu yana hayatımızın her anında vardı ve her geçen gün daha da var olacaktır. Şöyle düşünün: Matematik gerçekten anlaşılması imkansız olsaydı varlığını hayatımızın içinde bu kadar yüzyıl sürdürebilir miydi? Buradan matematiğin öğrenilebilir bir ders olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz ve sizden de bunu kabul etmenizi bekleriz.

Matematik İçin Pratik Yapmaktan Vazgeçmeyin

Baştan şunu kabul edelim: Bazılarının matematiğe farklı bir yeteneği var ve onlar için matematik ile zaman geçirmek birçoğuna göre daha eğlenceli. Peki siz de matematik konusunda gelişim gösterebilir misiniz? Yürümeye yeni başlayan bir bebeği düşünün. Başlarda düşecek, canı acıyacak ama pes etmeyip tekrar tekrar yürümeyi denediğinde zamanla yürümeyi öğrenecek ve pratik yaptıkça da daha da hızlanacak değil mi? İşte matematik de pratiğimizi artırdıkça hızlanacağımız, hızlandıkça daha çok seveceğimiz bir derstir. 

Matematik, Düzenli Çalışma İster

Düzenli, planlı ve istekli yapılan her çalışma meyvesini verir. Unutmayın matematikte başarılı olabilmek için dahi olmaya değil istekli ve istikrarlı olmaya ihtiyacınız var.


2) Öğrenme Stilinize Uygun Yöntemi Bulun

Şöyle bir düşünün dünyada milyarlarca insan var. Bu insanların hepsi biricik ve benzersiz özelliklere sahip. İnsanlar arasında bu kadar farklılık varken herkesin aynı şekilde bir şeyi öğrenmesi beklenebilir mi? Elbette hayır.

Her Bireyin Öğrenme Stili Farklıdır

Herkesin yeteneği, zevkleri, algı şekli, öğrenme biçimi farklılık gösterir. Bu sebeple sizin de öğrenmenizi kolaylaştıracak, matematiği sizin için eğlenceli hale getirecek bir yöntem mutlaka vardır. Kendinizi keşfetmeniz, size uygun öğrenme stillerini ve yöntemlerini fark etmeniz gelişiminizi birçok alanda verimli hale getirecektir. Bu özelliklerinizi kullanarak düzenli çalışma ritmi yakalamanız, matematiği sizin için eğlenceli hale getirecektir. 

Classest'ta Öğrenme Stilinizi Belirleyerek İlerlersiniz

Classest'ın rehberlik ve koçluk hizmetlerinden yararlanabilir ve sizin için en doğru öğrenme metotlarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Sizi daha iyi tanıyarak size en uygun öğretmenler belirlenerek Classest'ta size en uygun öğretmenler, matematik online özel ders desteği verir. 


3) Çalıştığınız Anları Eğlenceli Hale Getirin

Şimdi biraz düşünelim: Sizin için en eğlenceli anlar nelerdir? Hangi ortamlarda daha verimli oluyorsunuz? Ders çalışmak sizin için nasıl eğlenceli hale gelebilir?

Çalışırken Eğlenebileceğiniz Araçlar Kullanabilirsiniz

Ders çalıştığınız anları keyifli hale getirmek için rengarenk kalemler kullanabilir, yapışkanlı kağıtlara notlar çıkararak çalışma alanınıza asabilirsiniz. 

Kendinize Özel Notlar Hazırlayabilirsiniz

Belirli formül ve kuralların her zaman görebileceğiniz şekilde çalışma masanızın etrafına olması onları hafızanızda tutmaya yardımcı olacaktır. 

Hedefler Belirleyip, Kendinizi Ödüllerebilirsiniz

Kendinize hedefler koymak ve bu hedeflere ulaştıkça kendinizi ödüllendirmeniz de motivasyonunuzu arttırabilir.


4) Temelinizin Sağlam Olduğundan Emin Olun

Hayatımızdaki her kazanımımız, belli bir temele dayanır öyle değil mi? Yeterli ve sağlam bir ön bilgi, o bilginin üzerine yaptığımız tekrar ve pratikler temelimizi sağlamlaştırmamızı sağlar.

Temeldeki Eksikler Tamamlanınca Taşlar Yerine Oturuyor 

Matematik dersine çalışırken ve soruları çözerken zorlanan ya da hiç yapamadığını düşünen öğrencilerin büyük çoğunluğunun matematikle ilgili temelden gelen eksiklikleri vardır. Bu nedenle sizin için de matematikte işlerin iyi gitmediğini düşünüyorsanız mutlaka matematik seviyenizin ne durumda olduğunu öğrenmeli ve buna göre bir plan yapmalısınız. 

Temel Sağlam Değilse Yeni Konuları Öğrenmeniz Zorlaşabilir

Matematik dersi için temelde eksiklikleriniz varsa daha kompleks konulara gelindikçe onları öğrenmeniz zorlaştırabilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Bu yüzden siz eksiklerinizi tamamladıkça konular pekişecek ve hedeflerinize ulaşmak için önünüzde büyük bir engel kalmayacaktır.

Classest'ta Nitelikli Öğretmenlerle Sağlam Bir Matematik Oluşturun

Seviyenizi öğrenmek için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Classest'ın nitelikli matematik öğretmenlerinden destek alabilir ve bu süreci doğru yönetebilirsiniz. Mevcut seviyenizi öğrendikten sonra geçmişten gelen eksiklikleriniz varsa Classest özel matematik dersi öğretmenlerinizle bu eksikliklerinizi tamamlayarak ilerleyebilirsiniz.


5) Dersi Dikkatle Dinleyin, Özümseyin ve Tekrar Edin

Okulda, kursta ya da aldığınız özel dersler ile matematik dersinizi severek, anlamak için dinlemeniz ve öğrendiğiniz yeni konuları günü gününe tekrar etmeniz çok önemli.

Derslerinizi Dikkatli Takip Edin

Öğretmeniniz konu anlatırken onu dikkatle dinlemeli, dinlerken not almalı, ders esnasında verilen örnekleri dikkatle izlemelidir. 

Düzenli Tekrar Birçok Şeyden Önemli

Matematik, diğer dersler gibi emek ve düzen isteyen bir derstir. Günlük ve haftalık bir çalışma rutinini oluşturmanız gerekmektedir. Classest öğretmenleri ile günlük, haftalık ve aylık çalışma takvimi hazırlayabilirsiniz.

Öğretmeninizden Destek Alın

Anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar var ise öğretmeninize hemen sormalısınız. Ders dışında sorularınız varsa bunları not alıp ders esnasında öğretmeninizden destek almalısınız. 

Tekrar Ettikçe Ustalaşacaksınız

Matematik biraz yemek yapmak gibidir. Hangi malzemeyi ne zaman ekleyeceğin ve nasıl pişireceğin belirli kurallar dahilindedir. Bu kurallar ve yemeğin püf noktaları siz yemek yaptıkça özümsenir, farklı tarifler ortaya çıkar. Matematik de siz soru çözdükçe ustalaşacağınız ve keyfine varacağınız eğlenceli bir derstir.


6) Sizin İçin En Doğru Matematik Öğretmenini Bulun

Her öğrenci, eğitim hayatının belirli dönemlerinde özel derse ihtiyaç duyabilir. Sınıf ortamında tam anlaşılamayan ya da temele dayalı eksiklerin olduğu konuları bire bir olarak çok daha kısa sürede ve kolay kavrayabilirsiniz.

Uyum Sağlayacağınız Öğretmenler, Öğrenmenizi Kolaylaştırır

Ne demiştik: Dünyada milyarlarca insan var ve her bir insan kendine özgü değerlere sahip. Peki insanlar bu kadar farklıyken her insan her insanla aynı enerji ve uyumla anlaşabilir mi? Elbette hayır. Yanında kendimizi rahat hissettiğimiz, enerjimizin uyum sağladığı insanlar farklıdır. Kısacası matematik özel ders desteği verecek öğretmenin sizinle aynı frekansta olması, sizi doğru anlayan birisi olması ve onunla iyi bir verim yakalamanız öğrenmenizi kolaylaştırır.

Classest İle En Doğru Matematik Öğretmenini Bulun

Classest'ta alanında uzman öğretmen kadrosu ile öğrenci profiline en uygun öğretmen eşleştirmesi yapılır. Özel dersler verilen sizin için en doğru matematik özel ders öğretmenini bulmanıza yardımcı olur. Bu sayede sizi doğru anlayan ve size özel destek sunan nitelikli matematik öğretmeninizle başarıya ulaşmak için daha avantajlı olacaksınız.


7) Hata Yapmaktan Korkmayın

Kabul edelim: Birçoğumuz hata yapmaktan korkarız. Bu bazen hatanın kendisinden korkmaktır, bazen ise çevreye karşı mahçup olmaktan endişe etmektir. 

Hata Yapmak Sanıldığı Kadar Kötü Bir Durum Değil

Hatalar, doğruları bulmamızda bize yol gösteren birer basamaktır aslında. Unutmayın ki hatalarımız, gelecekteki bizi biz yapacak ve en büyük kazanımlarımız bu hatalarımızdan elde edilecektir.

Matematikte Yaptığınız Her Hata, Öğrenmenize Vesile Olabilir

Matematik sorusu çözerken yaptığınız her hata, matematik ilgili bir detayı öğrenmenize vesile olabilir. Hatanın kaynağına indiğinizde eğer bir konu eksiğine rastlarsanız o konuyu tamamlamak için bir plan yapıp eksik konularınızdan birini daha bitirmiş olursunuz. 

Hatanın Sebebi Dikkat Eksikliği Mi?

Matematikte dikkat kaynaklı hatalar yaptığınızı fark ederseniz, doğru odaklanma yöntemleri araştırın. Her öğrencinin odaklanma şekli farklı farklıdır. Bu noktada Classest'tan dikkat eksikliğini giderebilmek adına koçluk desteği alabilirsiniz.


8) Doğru Kaynak Kitaplar Edinin

Günümüzde tüm branşlar için sayısız kaynak ve çalışma dökümanı mevcut fakat her kaynak her öğrenci için doğru olmayabiliyor. Sizin çin en doğru kaynağı bulmanız çok önemli.

Doğru Kaynak Seçimi Çok Önemli

Kaynak seçimi yaparken size uygun olup olmadığına ve kaynağın müfredat uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Seviyeniz için çok kolay ya da çok zor kaynaklar size zaman kaybettirebilir. 

Yeni Konularda Kolay Sorulardan Başlayarak İlerleyin

Bir konuyu yeni öğrendiğinizde kolay sorular ile başlamalı ve sorularınızı giderek zorlaştırarak konuyu pekiştirmelisiniz. Yeni öğrenilen konunun hemen ardından üst düzey zor sorularla başlamanız motivasyon kaybı yaşamamanıza sebep olabilir. 

Öğretmeninizden Destek Alın

Kaynak seçimi konusunda öğretmeninizden destek almanızı öneririz. Classest öğretmenlerinden özel ders almak sizin için iyi bir tercih olacaktır. Classest'ta matematik özel dersleri alırken hem akredite edilmiş hem MEB müfredatına uyumlu hem de sizin seviyenize uygun kaynaklar bulmanıza destek olacaktır.


9) Bol Bol Soru Çözün

Hayatımızın her anında başlangıçta öğrendiğimiz her yeni beceri için acemi olmamız çok normaldir. Acemiliğimizi üstümüzden atıp ustalaşmamız ise bolca tekrardan geçer. 

Bol Soru Çözmek Hızınızı Arttırır

Matematik pratiklik gerektiren bir derstir. Bu sebeple günü gününe ve bolca soru çözmeniz, hızınızı arttıracak en önemli faktördür. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipi görür ve tecrübe kazanmış olursunuz. 

Belirli Aralıklarla Deneme Sınavı Yapın

Kendinize belli aralıklarla deneme sınavları yapmanız da son derece önemlidir. Böylelikle soruları okuma ve anlama beceriniz gelişir, süreyi doğru kullanma konusunda deneyim kazanır ve sınavlarda daha yüksek netler yapabilirsiniz.


10) Planlı ve Düzenli Çalışın

Hayatımızda uzun ve yorucu bir süreçler olabilir. Bu süreçlerde zamanı en verimli şekilde değerlendirebilmek her anımızda planlı ve düzenli olmak çok önemlidir. Bu sayede başarıya ulaşmak mümkün olabilir. 

Size Uygun Bir Plan Belirleyin

Her ne olursa olsun, başarıya ulaşırken geri getiremediğimiz zamanımızı doğru kullanmalıyız. Matematik dersi için konu çalışacağınız ve soru çözeceğiniz zamanları doğru bir şekilde belirleyin. Kendinize uymakta zorlanmayacağınız ve huzurlu olacağınız bir çalışma programı hazırlayın. Bu programa uymayı alışkanlık haline getirin. Uyamadığınız durumlarda en kısa zamanda telafi edin ve gerekirse programınızı güncelleyin. Classest, doğru programı yapma konusunda size destek olabilir.

Çalışma Matematiğiniz Olsun 

Matematik kurallar ve sayılar bütünüdür. Bunu çalışma hayatımıza da aksettirdiğimizde başaramayacağımız neredeyse hiçbir şey olmayacaktır. Bu yüzden matematik çalışırken bir çalışma matematiğiniz olmalı. Hangi gün, kaç saat, kaç adet, nasıl bir örüntüde ders çalışacağınızı belirlemelisiniz. Classest'ta matematik öğretmenlerinizle bunu belirlemeniz oldukça kolay olacaktır.


Özetle; Matematiğe gereken özeni gösterdiğinizde kesinlikle başarılı olacaksınız. Hedeflerinize giden yolda doğru yöntemlerle, doğru öğretmenlerle ve doğru materyallerle düzenli ve planlı bir çalışma sonrasında hedeflerinize ulaşacağınıza inanıyoruz. 


Şimdi siz de Classest'taki matematik özel ders programlarıyla hedefinize ilerleyin! 

ŞİMDİ BAŞVURUN.