9 Adımda Sınavlara Nasıl Hazırlanılır?

9 Adımda Sınavlara Nasıl Hazırlanılır?

LGS (Liselere Geçiş Sınavı) ve YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) için doğru şekilde hazırlanmak için şu 9 adımın takip edilmesini tavsiye ediyoruz:

9 Adımda Sınavlara Hazırlanın

1. Hedef belirleyin

Sınava girme amacınızı, sınavda almak istediğinizi puanı, yerleşmek istediğiniz üniversiteyi/bölümü/fakülteyi, çalışmak istediğiniz mesleği/branşı belirleyin. Hedef belirlemek, sizi hem motive edecek hem de o hedef için plan yapmanız kolaylaşacaktır.

2. Plan yapın

Belirlenen hedefe ulaşabilmek için, öncelikle bir çalışma planı yapmalısınız. Bu plan, hangi konuları ne zaman ve nasıl çalışacağınızı içermelidir. Günlük, haftalık, aylık ve 6 aylık olarak hangi sıklıkta ve nasıl çalışacağınızı belirlemelisiniz. Bunu belirlerken kendinizi iyi tanımalı ve hedefinize ulaşmak için ne kadar fedakarlık yapabileceğinizden emin olmalısınız.

3. Ders notlarınızı düzenli olarak güncelleyin

Ders notlarınızı düzenli olarak güncellemek, konuları daha iyi anlamanıza ve hafızanızda daha iyi kalmasına yardımcı olur. Geriye dönük olarak aradığınızda kolaylıkla bulabileceğiniz bir düzende not tutmanız çalışmalarınıza hem hız hem de kolaylık sağlayacaktır.

4. Yoğun egzersiz (test ve deneme çözümü) yapın

Sınavlar için hazırlanırken, düzenli olarak çeşitli testler çözün ve deneme sınavlarına katılın. Bu, öğrendiğiniz bilgileri uygulamak, durumunuzu analiz etmek, sınav atmosferini deneyimlemek, süre yönetim gücünüzü ve konsantrasyonunuzu arttırmak için faydalıdır.

5. Geçmiş sınav sorularını çözün

Sınavlar için hazırlanırken, önceki yılların sınav sorularını çözmeli ve soruların ne kadar zor olduğunu ve hangi konuların önemli olduğunu anlamalısınız.

6. Çeşitli kaynaklardan faydalanın

Soru bankaları ve deneme sınavları için mutlaka farklı farklı akredite edilmiş ve çevrenizdeki eğitimcilerin tavsiye etttiği kaynaklar üzerinden çalışın. Birbirinden farklı tarzda ve modelde hazırlanan sorulara maruz kalmanız, hem sınav aritmetiği noktasında hem de yeni nesil sorulara bakış açınızı geliştirme noktasında fayda sağlayacaktır.

7. Geriye dönük sarmal çalışma prensibi uygulayın

Bu prensip, öğrencilere öğrendikleri bilgileri ne zaman tekrar etmeleri gerektiği konusunda yol gösterir ve onların öğrenmelerini daha etkili hale getirir. Bu prensip sayesinde öğrencilerin kısa dönemli hafızasındaki bilgileri uzun dönemli hafızaya taşımalarını ve bilgilerin daha kalıcı hale gelmesini sağlanır. Detaylı bilgi için aşağıdaki notu okuyabilirsiniz.

8. Özel derslerle ekstra destek alın

Sınavlar için hazırlanırken, özel derslerle ekstra destek almanızın gelişiminizde büyük getirisi olacaktır. Bu, öğrendiğiniz bilgileri daha iyi anlamanıza ve sınavda daha iyi performans sergilemenize yardımcı olabilir. Sizin için en verimli ortamı sizin için belirlenen en ideal öğretmenlerle sağlayan Classest'tan özel ders almaya Şimdi Başlayın.

9. Düzenli olarak dinlenin ve planlı aralar verin

Sınavlar için hazırlanırken, düzenli olarak dinlenmeli ve aralıklar vermelisiniz. Bu, vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmanıza ve konsantrasyonunuzu arttırmanıza yardımcı olur.


Geriye Dönük Sarmal Çalışma Prensibi 

Geriye dönük sarmal çalışma prensibi, öğrencilerin önceki öğrendikleri bilgileri yeniden çalışmaları ve tekrar etmeleri yoluyla öğrenmelerini sağlar. Bu prensip sayesinde, öğrencilerin kısa dönemli hafızasındaki bilgileri uzun dönemli hafızaya taşımalarını ve bilgilerin daha kalıcı hale gelmesini sağlanır.

Geriye dönük sarmal çalışma prensibi, öğrenme sürecinde şu üç aşamadan oluşur:

1. Öğrenme aşaması

Öğrenci, ilk olarak bilgiyi öğrenir yani bir konuyu tamamlar.

2. Tekrar aşaması

Öğrenci, bilgiyi kısa süre içinde tekrar eder. Bu aşama, bilginin kısa dönemli hafızadan uzun dönemli hafızaya taşınmasını sağlar.

3. Uzun dönem tekrar aşaması

Öğrenci, bilgiyi daha uzun bir zaman aralığı içinde tekrar eder. Bu aşama, bilginin daha iyi kalıcı hale gelmesini sağlar. 

Uzun dönem tekrar aşamasına bir örnek verecek olursak: 

  • İkinci konuyu tamamladığınızda hem süre hem de çözülecek soru sayısı bakımından %60 ikinci konuya ve %40 birinci konuya ağırlık verilebilir. Yani haftalık çözülecek 100 soru olduğunu düşünürsek bu soruların 60'ı ikinci konudan, 40'ı ikinci konudan çözülebilir.
  • Üçüncü konu tamamlandığında da %60 üçüncü konuya, %30 ikinci konuya ve %10 birinci konuya ağırlık verilebilir. Yani haftalık çözülecek 100 soru olduğunu düşünürsek bu soruların 60'ı üçüncü konudan, 30'u ikinci konudan ve 10'u birinci konudan çözülebilir.

Bu prensip, öğrencilere kendilerinin öğrendikleri bilgileri ne zaman tekrar etmeleri gerektiği konusunda yol gösterir ve onların öğrenmelerini daha etkili hale getirir.


Classest'ta Başlayın

LGS özel ders veya YKS özel ders programları için hemen Classest'ta özel ders başvurusu yapın: Şimdi Başlayın