YDT Nasıl Çalışılır?

YDT Nasıl Çalışılır?

YDT, Yabancı Dil Testi'nin kısaltmasıdır. YDS (Yabancı Dil Sınavı) olarak da bilinir. Üniversitede yabancı diller fakültesinde bir bölüm okumak isteyenler için önemli bir sınavdır. YKS'nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) üçüncü oturumu olan YDT, yabancı dil puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyen adayların katılması zorunlu olan bir sınavdır.


YDT'de 80 soru sorulmaktadır ve adaylara 120 dakika süre verilmektedir. Sorular, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, paragraf ve cümle tamamlama gibi farklı alanlarda yer almaktadır. 


YDT 'ye hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce dil bölümünde okumak ile ilgili nedenlerinizi iyi bir şekilde kendinize belirlemenizi öneririz. Genellikle dil bölümünden mezun olan kişiler mütercim tercümanlık, öğretmenlik ve rehberlik gibi çeşitli diplomaya tabi alanlarda çalışabilmekle beraber farklı meslek gruplarına geçerek ve kendilerine kariyerleri boyunca yeni yetkinlikler kazandırarak yabancı dil sınavı ile girilen bölümler okuduktan sonra meslek sahibi olabilirler.


Yüksek Netler Yapmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Peki YDT ya da YDS olarak bilinen bu sınava hazırlanırken, istediğimiz bölüme girmek ve yüksek netler yapmak için nasıl ders çalışmalıyız?

1. YDS'nin Soru Tarzını İyi Öğrenin.

YDS'nin soru tarzı ve formatı hakkında bilgi sahibi olmak, sınava hazırlanırken size yol gösterecektir. Bu bilgileri, ÖSYM'nin YDS'ye ilişkin web sitesinden veya kitapçıklarından edinebilirsiniz. Aynı zamanda öğretmenlerinizden destek alabilir, YouTube'daki gerçek uzmanların kanallarını takip ederek bilgilenebilir ya da profesyonel bir destek almak isterseniz online bir eğitim platformu olan Classest'tan özel ders satın alarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

2. Kelime bilginizi çok iyi bir şekilde geliştirin. 

YDT 'de başarılı olmak için, geniş bir kelime bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Okuduğunu anlamak, anladığını yorumlamak bu sınavda çok önemlidir. Bu nedenle, kelime bilginizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmanızı öneriyoruz. Kelime bilgisi geliştirmek için peki ne yapmalıyız diye soruyorsanız bunun bir çok cevabı var. Çeşitli kelime listeleri ve sözlüklerden yararlanabilirsiniz. Özellikle online birçok kelime öğrenme uygulaması var. Bunları kullanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kelime kartları alabilir ve onları kullanabilirsiniz. Arkadaşlarınızla İngilizce kutu oyunları oynayabilirsiniz. Yabancı filmleri dublajsız, İngilizce alt yazı kullanarak izleyebilirsiniz. Ayrıca, İngilizce metinler okuyarak ve çeviri yaparak da kelime bilginizi geliştirebilirsiniz.

3. Dil bilgisinizi pekiştirin. 

YDS'de başarılı olmak için, İngilizce dil bilgisinin temellerini iyi kavramak gerekmektedir. Bu nedenle, dil bilginizi pekiştirmek için çalışmalar yapmanız önemlidir. Dil bilgisi geliştirmek için, çeşitli dil bilgisi kitaplarından ve online kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca, İngilizce metinler okuyarak ve çeviri yaparak da dil bilginizi geliştirebilirsiniz.

4. Daha Önceki Yıllarda Çıkmış Soruları Çözün.

Belirli bir kurum tarafından her yıl düzenli olarak yapılan YDT ve benzeri sınavların soruları ilgili sınav hakkında seçilmiş öğretmenlerden oluşan bir heyet tarafından hazırlanır. Bu sebeple sınav soruları bir önceki yıl çıkan sınav soruları ile benzerlik gösterebilir. Bu sebeple mutlaka bir önceki yılın sınav sorularını çözmek size kazanım sağlayacaktır. Aynı zamanda sınavda çıkan konular hakkında da fikir sahibi olarak eksik olduğunuz konuları bu vesileyle tespit edip eksiklerinizi tamamlayarak YDT ye hazırlanmak size birçok kazanım sağlayacaktır ve netlerinizde artışlar olmaya başlayacaktır.

5. Düzenli ve Disiplinli Çalışın.

Bir sınava hazırlanırken en önemli şey düzenli ve disiplinli çalışmaktır. Kendinize bir çalışma programı yaparak bu çalışma programına uymanız ve düzenli, disiplinli bir çalışmanız sizi başarıya götürecek en önemli unsurdur. Günlük, haftalık ve aylık programlar yapın. Bu programlar sadece ders özelinde sizi asosyalleştirecek programlar da olmasın. Sosyalliğinizi de kaybetmeden düzenli ve disiplinli olabileceğinizi unutmayın.

6. Zamanınızı Doğru Yönetin.

Hem sınava hazırlanırken önünüzdeki kalan aylara ve günlere göre zamanınızı iyi yönetmeniz çok önemlidir hem de sınav sırasında dakikaları doğru kullanarak soruları çözmeniz için zamanı doğru yönetmeniz çok önemlidir. Bu sebeple mutlaka normalde soru çözerkende dakika tutarak, kendinize zaman kronometresi ile bir çalışma planı yapmalısınız.

7. Motivasyonunuzu Kaybetmeyin.

Sınava hazırlanırken en önemli şeylerden biri de motivasyonunuzu kaybetmemektir. Genç yaşta bunu sağlayabilmek çok zormuş gibi gelse de aslında emin olun yaşanacak her bir anı sizi daha fazla heyecanlandırıp kendi kendinizi motive edecek bir ruhsal duygu durumunda olmanız size her zaman kazandıracaktır. Bunu yaparken de en önemli arkadaşınız hayalleriniz olsun. Hayallerinize sıkı sıkı sarılın. Kendinize bir vizyon tahtası oluşturun. Bir sene sonra 5 sene sonra ve 10 sene sonra nasıl bir hayatınız var bunu resmedin. Hayallerinizi altına yazın. Her yılda bu vizyon tahtanızı güncelleyin. Hayatınızda yaşanacak değişikliklerle birlikte kendinizinde nasıl değişeceğine inanamayacaksınız.

8. Sınav Soruları ve Ders Konuları İçin Kaynak Seçiminizi İyi Yapın.

Sınav döneminde en önemli şey sahip olduğunuz kitaplarınız, testleriniz, öğretmenlerinizin size verdiği notlar olacaktır. Mutlaka güncel kaynakları takip ederek kendinizi geliştirin. Enflasyonun her geçen gün arttığı ve eğitim kaynaklarının da diğer her şey gibi pahalılandığı bu dönemde belki arkadaşlarınızla kitap paylaşımı yapabilirsiniz. Online  eğitim platformlarından yararlanabilir aynı zaman da online eğitim kaynaklarını kullanabilirsiniz. İkinci el sahafları keşfedin ve her zaman yeni kaynaklarla soru çözerek alıştırmalarınızı arttırın. Daha fazla soru çeşidi ile karşılaşmanız ve daha fazla zaman yönetimi ile beraber bol bol soru çözmeniz size sınavda başarıyı getirecek unsurdur. Bunu bir antreman gibi düşünün ve yarışa hazırlanırken bu antremanda tüm gerekli kaslarını çalıştırmayı iyi bilenler başarılı olacak unutmayın.

9. Sınava Hazırlanırken Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin.

YDT 'ye hazırlanırken en önemli şeylerden biri de alacağınız psikolojik destektir. Aile bireylerinizden yeterli desteği göremiyor olabilirsiniz ya da onlar bunu size belki de hissettiremiyordur. Mutlaka okulda ya da eğer dershaneye gidiyorsanız dershanede psikolojik danışmanlık, öğrenci koçluğu sağlayabilecek uygun branştaki hocalarınızla görüşerek stres yönetimi için destek alabilirsiniz. Bu sınav sadece hayatta size açılacak kapılar için bir anahtar. Hayatınızda daha bir çok kapı karşınıza çıkacak ve birçok da anahtarınız olacak. Her zaman çözüm odaklı ve süreci yönetecek dinginlikte, soğukkanlılıkta olmak sizi başarıya götürecek unsurlardan olacaktır.  

10. Sosyal Dengenizi Koruyun.

Sınavlara hazırlanırken sosyalliğinizi de kaybetmeyin. İnsan sosyal bir varlıktır ve bu nedenle uzun süren bir inziva ona konfor alanıymış gibi gelebilir aslında bu durum zamanla depresif bir hal alarak sizi asosyalleştirebilir. Bu sebeple her şey bir dengede olduğunda güzeldir. Bu dengeyi sağlayacak olan bizleriz. Sen de kendini bu anlamda donanımlamayı unutma. Sınavdan önceki bir haftada da mutlaka daha rahat bir program ile sınava gir ve çık. Her şeyi başarabilecek olan güç kendi içinde gizli. Her şey sadece olacağına varıyor bunu hayatta hiçbir zaman unutma.


Classest Her Zaman Yanınızda!

Online bir eğitim platformu olan Classest sizi ihtiyacınıza ve yetkinliklerinize göre Türkiye'nin en iyi, branşında uzman ve tecrübeli öğretmenleri ile eşler. Yeni dünyada her şeyin hızlı olduğu bu zamanda özellikle büyük şehirlerde bir sınava hazırlanmak için evden çıkıp bir etüd merkezine ya da dershaneye gitmek, kalabalık bir sınıfta ders çalışmak, herkese genel bir öğrenme prensibiyle ders anlatılan bir ortamda başarılı olmak hiç de kolay değil. Bu nedenle online özel ders alarak siz de hayallerinize daha konforlu bir şekilde, evinizin rahatında ulaşabilirsiniz.