YDS Nasıl Çalışılır?

YDS Nasıl Çalışılır?

YDS veya açılımı olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, 4 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan yönetmelikle eski KPDS ve ÜDS sınavları yerine geçen ve yılda 2 kez ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavıdır. YDS yani yabancı diller sınavı yüksek lisans ve doktora programlarına kabul için gerekli olan bir sınavdır. Bu sınavda başarılı olmak için, İngilizce dil bilgisi ve kelime bilgisinin yanı sıra, okuma ve anlama becerilerinin de iyi olması gerekmektedir.


YDS'de Netleri Artırmak İçin Gerekenler

Üniversite sınavları ile bir meslek grubuna dahil olmak üzere ilk adımımızı atmış oluruz. Ancak sonrasında belirlediğimiz meslek grubuna göre çeşitli uzmanlıklar edinmek isteyebiliriz. Eğer akademik bir kariyerle paralel olarak bu uzmanlığa sahip olmak istersek de yüksek lisans ve doktora yaparak uzmanlıklarımızı belgelendirme imkanımız olur. İste bu noktada da yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı yani kısa adı ile YDS'ye girmemiz gerekir. Her üniversitenin kabul şartına göre YDS'de almanız gereken taban puan değişiklik göstermektedir. Bu sebeple YDS'de başarılı olmak istiyorsak öncelikle başvuru yapmak istediğimiz üniversiteyi hatta enstitüyü belirlememiz gerekir. Buna göre kendimize bir hedef puan belirleyerek çalışma disiplinimizi oturtabiliriz. 

Meslek grubumuza göre uzmanlaşmak istediğimiz alanı belirledik, hangi üniversitelerin hangi enstitülerine başvuracağımıza da karar verdik diyelim, işte bu noktada çalışma programımızı hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl bir çalışma programı hazırlamalıyız? Gelin beraber maddeler halinde oluşturalım.

1. YDS'ye çalışırken mutlaka sınavın formatını ve soru tarzını öğrenin. 

YDS'nin soru tarzı ve formatı hakkında bilgi sahibi olmak, sınava hazırlanırken size yol gösterecektir. Bu bilgileri, ÖSYM'nin YDS'ye ilişkin web sitesinden veya kitapçıklarından edinebilirsiniz. Ayrıca bu alanda özel ders veren, referansı güçlü, daha önce ilgili sınava öğrenci hazırlamış öğretmenlerle çalışmak da sizi daha hızlı bir şekilde istediğiniz başarıya götürebilir. 

2. Kelime bilginizi geliştirin. 

YDS'de başarılı olmak için, geniş bir kelime bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Genelde öğrencilerin gramer konularında zorlandığı düşünülür  ancak kelime bilgisi de gramer bilgisi kadar önemlidir. Bu nedenle, kelime bilginizi geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmanız gerekir. Kelime bilgisi geliştirmek için, çeşitli kelime listeleri ve sözlüklerden yararlanabilirsiniz. Kelime bilgisini geliştirmek için kendinize oyunlaştırılmış yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin evdeki alanlara postitlerle ürünlerin isimlerini yazarak sürekli görmenizi sağlayabilirsiniz veya kendinize kelime kartları alıp arkadaş grubunuz içinde kutu oyunları oynayabilirsiniz. Bu konuda birçok online uygulamada var. dijital appleri kullanarak kelime haznenizi geliştirmeniz artık çok daha kolaylaştı. Ayrıca, İngilizce metinler okuyarak ve çeviri yaparak da kelime bilginizi geliştirebilirsiniz.

3. Dil bilginizi pekiştirin. 

Gramer deminde söyledimiz gibi kelime hazneniz kadar önemli. YDS'de başarılı olmak için, İngilizce dil bilgisinin temellerini iyi kavramak gerekmektedir. Gramer konularının listesini çıkarıp mutlaka eksik konularınızı belirleyin ve eksiklerinizi tamamlamak için plan yapın. Dil bilginizi pekiştirmek için çalışmalar yapmanız başarınızın %50'si için çok önemlidir. Dil bilgisi geliştirmek için, çeşitli dil bilgisi kitaplarından ve online kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Yine dilbilginizi geliştirmek için de İngilizce metinler okuyarak ve çeviri yaparak dil bilginizi geliştirebilirsiniz.

4. Okuma ve anlama becerilerinizi geliştirin.

İngilizce, Türkçe dilinin kurgusu ile aynı değildir. Farklı bir dil matematiği vardır. Bunu iyi kavrayarak okuduğumuzu anlamlandırmamız önemlidir. YDS'de başarılı olmak için, okuma ve anlama becerilerinizi de geliştirmeniz bu sebeple çok önemlidir. Bu becerileri geliştirmek için olmazsa olmazınız İngilizce metinler okuyarak ve özetler yaparak çalışmalar yapmaktır. Özellikle yazı dilinde yapacağınız çalışmalar, okuma ve anlama pratikleri sizin için kelime haznenize de yarar sağlayacaktır. Aynı zamanda yapacağınız okuma ve anlama çalışmaları ile farkında olmadan konuşma becerinizin de daha hızlı gelişeceğini göreceksiniz.

5. Konuşma Çalışmalarıyla Destekleyin

Sınavda speaking yani konuşma ile ilgili bir bölüm yok ancak sınavda istediğiniz puanı aldıktan sonra konuşma yetkinliğiniz önem kazanacak. Bu sebeple eğer speaking yani konuşma yeteneğinizi geliştirici aktivitelerle sınava hazırlık programınızı desteklerseniz öğrenme becerinizin çok hızla geliştiğini, diğer alanlardaki başarlarınızın da arttığını göreceksiniz. Özellikle online özel derslerinizde İngilizce speaking yani konuşma yaparak alacağınız özel dersler size çok fazla kazanım sağlayacaktır.

6. Daha önceki yıllarda YDS'de çıkmış soruları çözün. 

Çıkmış soruları çözmek, sınavın soru tarzını ve soru kalıplarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, YDS'ye hazırlanırken, çıkmış soruları çözmeye özen gösterin aynı zamanda bu yapacağınız fazla soru çözme egzersizleri size sınavda zaman yönetimi konusunda da yardımcı olacaktır. Mutlaka soru çözerken zaman tutun. Çıkmış soruları çözmek için, ÖSYM'nin YDS'ye ilişkin web sitesinden veya kitapçıklarından yararlanabilirsiniz ve şehrinizde yapılan deneme sınavlarına girerek ya da Türkiye çapında yapılan sınavları takip ederek genel ortalamanızın ölçümlemesini de yapabilirsiniz.


YDS'ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilir?

Her sınava hazırlık maratonu içerisindeyken dikkat edilmesi gerekenler aşağı yukarı benzerdir. Biz burada YDS özelinde dikkat etmenizi tavsiye edeceğimiz 5 madde belirledik.

1. YDS İçin Düzen ve Disiplin Çok Önemli

YDS'ye hazırlanırken, düzenli ve disiplinli çalışmak önemlidir. Her zaman her işte istikrar ve planlı olmak kazandırır. 

2. Hedefinize Giden Yolda Motivasyonu Elden Bırakmayın

YDS'ye  hazırlanırken kendinizi motive etmek için, hedef belirleyebilir ve bu hedef doğrultusunda ilerleyebilirsiniz. Motivasyon sınavdaki başarınız için çok önemli. Hazırladığınız programa uyarken en önemli desteğiniz iç motivasyonunuz olacaktır. Bunu sağlamak içinde koyduğunuz hedefler size her zaman yol gösterici olur. Mutlaka hedefinizi hayaliniz yazın ya da resmedin. Çalışma odanızda gözünüzün göreceği bir yere de bunu asın.

3. Doğru Kaynakları Belirleyin

YDS'ye hazırlanmak için yararlanabileceğiniz kaynaklar çok önemlidir. Kaynak belirlerken öğretmenlerinizden destek alın. İnternette araştırma yapın. YDS'ye hazırlık için piyasada birçok kitap bulunmaktadır. Bu kitaplardan, ihtiyacınıza ve seviyenize uygun olanları seçmeniz önemlidir. Kitapları sadece alıp masanızda durmasını da sağlamayın. Önemli olan o kaynakların çözülmesi, içindeki bilgilerin çalışılmasıdır. Belki arkadaşlarınızla kaynak değiştirerek kaynak çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz. Bununla beraber sadece sınav kitapçıkları, soru testleri için düşünmeyin bunu okuma kitaplarınızı da arkadaşlarınızla değiştirerek kaynak çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz.

4. Online Kaynaklar ve Dijital Uygulamalar Keşfedin

YDS'ye hazırlanmak için yararlanabileceğiniz online kaynaklar da diğer kitap kaynakları gibi günümüzde büyük önem taşımaktadır. YDS'ye hazırlık için çeşitli online kaynaklar da bulunmaktadır. Bu kaynaklardan, deneme sınavları, konu anlatımları ve soru çözümleri gibi içeriklere ulaşabilirsiniz. Ayrıca birçok uygulama ile farklı uygulamalar kullanarak öğrenme sürecinizi destekleyebilirsiniz.

5. Yabancı Filmleri Dublajsız İzleyin

İzlediğiniz yabancı filmleri kesinlikle Türkçe dublajla izlemeyin. Hatta alt yazıyıda İngilizce olarak seçin ve bu şekilde izlemeyi deneyin. İlk başlarda sanki anlamıyorsunuz gibi gelebilir ancak emin olun yavaş yavaş nasıl anladığınızı siz bile anlamayacaksınız.

Classest Her Zaman Yanınızda

Son olarak tabii ki de Classest'ın yetkinlikli, tecrübeli uzman öğretmen kadrosu ile tanışarak YDS'ye hazırlanma sürecinizi çok daha kaliteli ve verimli bir hale getirebilirsiniz. Classest yeni nesil online bir eğitim platformu olarak Türkiye'de alanındaki en yetkinlikli öğretmen kadrosu ile her zaman yanınızdadır.


YDS'ye hazırlanırken, yukarıdaki adımları takip ederek ve düzenli çalışarak, başarılı olmanız çok kolay olacak. Sınava hazırlanan belki sizin gibi milyonlarca insan olabilir, kendinizi yarışta gibi hissedebilirisiniz. Bunları hiç düşünmeyin. Önemli olan sizin kişisel başarınız. Kendinizi gerçekleştirmek için sistemin kaynaklarını doğru kullanarak oyunu kuralına göre oynamalısınız. Eğer bir iş dalında uzmanlaşmak ve akademik olarak bir kariyer sahibi olmak istiyorsanız ve YDS'ye girmeniz gerekiyorsa bunu en güzel sonuçları alarak yapabilecek olan kişi sizsiniz.