Üniversite Tercihlerinde Dikkat Etmemiz Gereken 9 Önemli Konu

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Etmemiz Gereken 9 Önemli Konu

Üniversite tercihleri, üniversite yolundaki kritik adımlardan birisidir. Bu yazıyı Classest öğretmeni olan Psikolog Manolya Kandemir, kaleme aldı. Keyifli okumalar dileriz.



Sevgili üniversite adayları ve bu süreçte hep destek veren aileler şu günlerde heyecanlı bir karar süreci içerisinde sonuçlarını sabırsızlıkla bekleyecekleri tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Peki tercihler oluşturulurken hangi hususlar göz önünde bulundurulmalı? Puanımız yüksek ise istediğimiz bölüm gelir mi? Tüm bu soru işaretlerini biraz olsun gidermek ve bu süreçte sizlere destek olmak amacıyla birkaç madde sıralaması yapacağım.

Öncelikle bu özel ve önemli günlerde yapılması gerekenleri kısaca sıralamaya çalışacağım.


1) Tercih başlangıç ve son tarihleri aralığına muhakkak dikkat etmeli son günü beklemeden tercihlerimizi oluşturup kaydetmeliyiz. Son gün hiç beklenmedik bir şekilde internetinizde bağlantı sorunu yaşayabilirsiniz, sistem çökebilir ya da o gün acil bir durum olur ve tercih yapmayı unutabilirsiniz, biz en iyisi en geç bir gün önceden işlemlerimizi tamamlayarak tercihlerimizi kaydedelim.

2) Puanınızı değil sıralamanızı göz önünde bulundurun. Milyonlarca kişinin mücadele verdiği bu önemli sınav sonucunda yerleştirilmenizde esas alınacak olan puanınınız değil sıralamanız olacaktır bunu unutmayın tercih edeceğiniz üniversitedeki bölümün geçtiğimiz senelerdeki taban ve tavan başarı sıralamalarına bakmayı ihmal etmeyin.

3) Tercih edeceğiniz üniversite ve bölümün verdiği eğitimin içeriği, sunduğu kariyer olanakları, eğitim alacağınız kişilerin öz geçmişleri gibi hususları incelemek size nasıl bir eğitim alacağınız hakkında ipuçları verecektir. Bunun için tercih etmek istediğiniz üniversitenin kariyer günlerine katılım sağlayabilirsiniz.

4) Tercih edeceğiniz üniversite ve bölümün konum özelliklerine bakmak en güzel yıllarınızı nasıl bir yerde geçireceğiniz hakkında size bilgi verecektir. (Denizli’ye gidip deniz yokmuş demeyin 😊)

5) Yalnızca puan ve sıralamanıza uygun diye zorunluluk hissedip istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyin, unutmayın ki bu geleceğinizi belirleyecek büyük bir adım!!!

6) Tercih sonrası bir bölüme yerleştinizde okulun vereceği ek puanının (Okul Başarı Puanı) bir sonraki yıl için geçerli olmayacağını bilin.

7) Tercih yaparken en çok hayal edilen bölüm en üst kısma yazılmalıdır, tercih sırasının önemini göz ardı etmeyin.

8) Özel Üniversitelere tercihlerinizde yer vermeyi düşünüyorsanız ilk 5 tercihinizde bulundurmaya özen gösterin çünkü bir çok üniversite ilk tercih sıralarında bulundurulduğunda ek burs imkanları sunmaktadırlar.

9) Yeni açılan üniversite ve bölümlerin herhangi bir taban-tavan puan aralığı oluşmamış olacağı için bu bölüm ve üniversiteleri ÖSYM tercih kılavuzunda sıralama aralığı koymadan son iki ya da üç sayfada görebilirsiniz.

BU HATALARI YAPMAYIN!!!

1) Tercih gibi önemli bir işlemi son güne bırakmayın.

2) Tercih edeceğiniz üniversite konum ve olanakları hakkında bilgi sahibi olun.

3) Yalnızca puanınızı baz alarak tercih yapmayın.

4) Yeni açılan üniversite ve bölümleri görmezden gelmeyin.

5) Gerçekten istemediğiniz bölüm ve üniversiteyi sırf başkalarını memnun etmek için ya da boşta kalmamış olmak için tercih etmeyin.


Hepinize bu önemli süreçte başarılar diler, istediğiniz bölümlere yerleşmenizi temenni ederim.

Psikolog Manolya Kandemir


Classest'tan daha fazla koçluk desteği almak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:
https://classest.com/start?ct=f9e76c50-f264-4e3b-b153-48b3d610d54e