TYT Nasıl Çalışılır?

TYT Nasıl Çalışılır?

TYT Nedir?

TYT sınavının açılımı Temel Yeterlilik Testi'dir. TYT sınavı Türkiye'deki üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olarak yapılır. Temel Yeterlilik Testi, 120 sorudan oluşan bir sınavdır ve sınav süresi 180 dakikadır. Sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere dört alan ile ilgili sorular sorulur.

Yıllardır eğitim sisteminde birçok sebeple farklı modeller kullanılarak, sınav sistemlerinde değişiklikler yapılmıştır ancak başarının en önemli sırrı eğitim ve öğretim hayatınız boyunca sınav öncesi son bir kaç aya çalışma sürenizi bırakmamak, her zaman düzenli bir şekilde sınav bilinci ile ders çalışmaktır. 

TYT'nin Amacı Nedir?

TYT sınavının amacı, öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere giriş için akademik olarak gerekli temel yeterliliklere sahip olup olmadıklarını belirlemektir. Sınavda başarılı olan öğrenciler, YKS'nin ikinci basamağı olan AYT'ye girebilirler. AYT öncesi bu sınavda alınacak başarı öğrencinin kendine olan özgüveninin de artmasını sağlayacak ve TYT sonrası AYT sınavına da daha emin adımlarla girecektir.

TYT Sınav Müfredatı Neleri Kapsar?

TYT'de sorulan sorular, 9. ve 10. sınıf müfredatlarını kapsamaktadır. Türkçe testinde 40 soru, Matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri testinde 20 soru (Kimya 7, Fizik 7, Biyoloji 6) ve Sosyal Bilimler testinde de 20 soru (Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 2, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2) sorulur. TYT sınav müfredatı konularına çalışırken en önemli stratejiniz daha önceki yıllarda çıkmış sorulara çok iyi çalışmak olmalıdır. Özellikle bu soru setlerinde yapamadığınız soru tiplerini iyi tespit edip konu özelinde çalışma yapmalısınız. Eğer destek ihtiyacınız olursa mutlaka bire bir özel ders alarak sınava hazırlanırken daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Önemli olan sizin yetenekleriniz ve öğrenme beceriniz nedir ve buna göre ders desteği alabiliyor musunuz? Sınavlara hazırlanırken bu soruların cevabını ne kadar erken tespit ederseniz sınava hazırlanırken de çalışma stratejinizi buna göre belirleyip daha kısa sürede başarı oranlarınızı arttırabilirsiniz.

TYT Ne Zaman Yapılır?

TYT, her yıl haziran ayında Türkiye'nin tüm illerinde eş zamanlı olarak uygulanır. Sınav sonuçları, ÖSYM tarafından açıklanır ve sınava giren tüm adayların erişimine sunulur. Sınav haftası genelde uzmanlar yoğun ders çalışımını önermemektedir. iyi düzenli uyku ve sakin, stres azaltıcı aktivitelerle öğrencinin kendini güvende hissettiği ortamlarda vakit geçirmesi önerilir.

Aynı şekilde yeme içmesine de TYT öncesi öğrenciler çok dikkat etmelidir. Normal zamanlardaki  beslenme düzenlerinin dışına çıkmadan, dikkatli bir şekilde besin alınımına özen gösterilmelidir.


TYT Sınavına Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğru Kaynaklardan Yararlanın

TYT'ye hazırlanmak için çeşitli kaynaklardan yararlanılabilir. Kitaplar, ders notları, online kurslar ve özel dersler, TYT'ye hazırlanmak için faydalı olabilir. Çıkmış sorular mutlaka çözülmeli ve kendi öğrenme yöntemine göre özel ders desteği ile öğrencinin eksikleri tamamlanılabilmektedir.

Sınavın Soru Tarzını İyi Öğrenin

TYT sınavına hazırlanırken sınavın formatını ve soru tarzlarını iyi öğrenin. Eğer bu konuda kaynak eksiğiniz varsa öğretmenlerinizden destek isteyin. Yapamadığınız soru tarzı hakkında sorunun çözüm yönteminin mantığını kavrayarak kendinizi geliştirin.
Beslenmenize dikkat edin. Özellikle hem fiziksel hem zihinsel sağlığınız için beslenmeniz çok önemli unutmayın. Eğer alerjiniz olan besinler varsa özellikle bu dönemde daha dikkatli olun. Düzenli spor yapabiliyorsanız mutlaka sağlıklı beslenme ile birlikte vücudunuza oksijen girişinin daha fazla olması için düzenli spor yapın. Eğer spor yapamıyorsanız bile günlük bir saatlik yürüyüşlerle dinlendirici, zihninizi aktive edecek müzikler dinleyerek kendinize zaman ayırın.
Daha önceki TYT sınavlarında çıkan konuları eksiksiz öğrenin. Özellikle soru tarzlarını iyi anlayın. Eksik konunuz varsa mutlaka tamamlayın. Unutmayın ne kadar çok soru çözerseniz o kadar tecrübeli olursunuz. Sınav sırasında zamanınızı verimli kullanabilirsiniz. Sınava hazırlanırken kendinize süre tutmayı unutmayın. Zamanınızı doğru kullanmanız sizin avantajınıza olacaktır. Hangi derste zorlanıyorsanız onu sona bırakın. Önce en güçlü olduğunuz kısımdan sınavda soruları çözmeye başlamak heyecanınızı azaltarak daha rahat olmanızı sağlayabilir.

Birçok Deneme Sınavına Katılın

Mutlaka deneme sınavlarına katılarak hem okulunuzda hem ilinizde hem de Türkiye'deki başarı derecenizi görün. Buna göre kendi eksiklerinizi tamamlayarak sınava hazırlanın. 
Her yıl yapılan ve milyonlarca öğrencinin yarıştığı bu sınavda başarılı olmak için düzenli çalışın. 

Düzenli ve Disiplinli Çalışın

Düzenli çalışmak ve istikrarlı olmak bu gibi sınavlarda en önemli anahtardır. Her zaman kendinizi motive decek bir amacınız olsun. Eğer bir düzen ve program yapmakta zorlanıyorsanız rehber öğretmenlerinizden destek alın. Konsantrasyon probleminiz varsa bir öğrenci koçu ile çalışabilir ya da bir psikolojik danışmandan yardım alabilirsiniz. Eğer bu yazıyı bir ebeveyn olarak okuyorsanız çocuğunuzu bu açıdan değerlendirin. Çocuğunuzla sağlıklı ve iki taraflı bir iletişim içinde olun. Eğer bu yazıyı sınava girecek bir öğrenci olarak okuyorsanız ebeveynlerinize dürüst olun yaşadığınız zorlukları, kaygı ve endişeleri büyüklerinizle paylaşın. Bazen size yol gösterecek ve rol model olacak kişi anne ve babanız olmayabilir. Aile içinden kendinizi yakın hissettiğiniz bir büyüğünüz ya da okulda sevdiğiniz bir dersin öğretmeni belki sahip olduğunuz endişe ve kaygılarınıza bir yetişkin olarak daha kolay çözümler bulabilir. Unutmayınki artık online özel dersler sayesinde psikolog, öğrenci koçu gibi tüm profesyoneller sadece bir tık uzağınızda.

Motivasyonunuzu Yüksek Tutun

TYT Sınavını ciddiye alın ve gerçekçi bir şekilde hazırlanın. Unutmayın arkadaşlarınızın başarılı sonuçlarını gördüğünüz de onlarla kendi başarınızı paylaşmak çok daha keyifli olacaktır. Eğer istediğiniz başarıyı yakalayamazsanız da tabii bunun dünyanın sonu olmadığını bilin. Her zaman ikinci bir şans vardır sadece önemli olan elimize geçen fırsatları ne kadar doğru kullandığımızdır. Hayatımızda ilk defa aldığımız yanlış kararlar ve sonuçları hata olabilir ama asıl bir hatayı yaptıktan sonra ondan çıkarmamız gereken dersleri görüp o andan sonra davranışlarımıza nasıl şekil verdiğimiz en önemlisidir. Sınav sonucunuzun iyi olmasını, ailenizin sizinle gurur duymasını, arkadaşlarınızın sizinle başarınızı paylaşıp mutlu olmasını istiyorsanız ders zamanı ders çalışmayı unutmayın.
TYT, üniversiteye giriş için önemli bir sınavdır. Sınavda başarılı olmak için iyi bir hazırlık yapılması önemlidir. Özellikle sizin öğrenme yöntemlerinizi ve ders eksiklerinizi, ihtiyaçlarınızı anlayabilecek nitelikli ve empati yeteneği yüksek bir öğretmenle birebir yapacağınız özel dersler ile hızla başarı diliminizi yükseltebilirsiniz. Her zaman için sizi yeteneklerinizi anlayarak size göre ders programı yapabilen, eksiklerinizi buna göre tamamlayabilecek bilgi ve tecrübedeki öğretmenler öğrencileri gitmek istedikleri yere daha kolay götürürler. 

Zamanınız Çok Kıymetli Zamanınızı Yönetmeyi Öğrenin

İşte bu sebeple mutlaka sınavlara hazırlanırken özel ders aldığınızda çalıştığınız öğretmeninizin referanslarına, eğitim geçmişine dikkat edin. Güvenilir platformlarla sınavlara hazırlanmayı unutmayın. Zaman en kıymetli hazinemiz. Zamanınızı kaliteli ve verimli bir şekilde kullanarak sınava hazırlanabileceğiniz yeni nesil online bir eğitim platformu olan Classest  ile evinizin konforunda, Türkiye'nin en nitelikli öğretmenlerinden özel ders alarak başarıya emin adımlarla ilerleyin.

TYT'ye Hazırlıkta Classest Her Zaman Yanınızda

Classest nitelikli öğretmen kadrosu ve hiçbir dış uyarana maruz kalmadan TYT AYT özel ders çalışmanızı yapabileceğiniz modern teknoloji altyapısıyla ve eğitim donanımları ile her zaman yanınızda. Unutmayın Classest sadece online bir eğitim platformu değil sizin sınavlarınıza hazırlanırken her zaman yanınızda olan bir ailedir. Kişisel yetenek ve ilgi alanlarınıza göre sistemimizde size uygun öğretmen eşlemesini yapay zeka desteği ile gerçekleştiriyoruz ve %98 memnuniyet oranıyla sonuçlarınızın hızla iyileşmesini sağlıyoruz. Classest TYT özel ders desteğiyle bir size bir dersten fazlasını sunar.