Okula Uyum Sürecinde Ebeveynler Ne Yapabilir?

Okula Uyum Sürecinde Ebeveynler Ne Yapabilir?

Ülkemizde bugün itibarı ile eğitim ve öğretim hayatı hem çocuklarımız için hem de biz ebeveynler için başlıyor. Sıcak yaz günlerinin ardından eylül ayı ile beraber yeniden çocuklarımızı okul hayatına alıştırmak ve toplum ile beraber yaşam kurallarına adapte olmasını sağlamak için bizlerin desteğine ihtiyacı olduğunu unutmamız gerekiyor. Bu zaman dilimine okula uyum süreci diyoruz. Şu an size huysuzluk çıkarıyor olabilir, tatilde erkenden uyanıp sizi uyutmazken bugün yataktan çıkmak istemiyor olabilir. Bunlar çok normal değil mi? Harika bir yaz tatilinin, bolca güneş, oyun ve eğlencenin arkasından yeniden kurallarla dolu bir yere onları gönderiyoruz. Bu durumu böyle algılıyor ve güvenli alanlarından yani sizlerin yakınından daha uzağına gittikleri için tedirgin oluyor olabilirler mi? 


Classest ekibi olarak biz de yeni eğitim ve öğretim yılını heyecanla bekliyorduk. Komitelerimizde yaptığımız toplantılarımız ve rehberlik öğretmenlerimizin geri bildirimleri ile okula uyum süreci için çocuklarımıza ebeveynler olarak nasıl yardımcı olabiliriz diye siz değerli velilerimiz için bir blog yazısı hazırladık.


Okula uyum süreci, çocuğunuzun eğitim ve öğretim hayatına başladığı önemli bir dönemdir ve ebeveynler olarak bu süreci desteklemek için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:


Okula Uyum Süreci Boyunca İyi Bir İletişim Kurun: Çocuğunuzla iletişim kurun, onun okula başlamakla ilgili duygularını, endişelerini ve beklentilerini sorun ve kendisini can kulağı ile dinleyin. Ona bu yeni deneyimin heyecanlı ve olumlu bir şey olduğunu hissettirin.


Okula Uyum Süreci Boyunca Rutin Oluşturun: Sabah ve akşam rutinleri oluşturarak çocuğunuzun günlük yaşamını daha organize hale getirin. Sabahları hazırlık, okula gitme süreci, akşamları ise ev ödevleri ve uyuma vakti gibi düzenli aktiviteler belirleyin. Bu saat dilimlerini onların yaş seviyesine göre anlayabileceği hale getirin. Takip etmesini sağlayın. Aradaki boş vakitlerde keyif aldığı şeylerle ilgilenmesine izin verin.


Okula Uyum Süreci için Okul Malzemelerini Önce Beraber Hazırlayın: Okula başlamadan önce çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu malzemeleri temin edin ve ona okul çantasını kendisi düzenlemesinde yardımcı olun. Bu, sorumluluk duygusunu artırmasına yardımcı olacaktır.


Okula Uyum Süreci içinde Okuma Alışkanlığı Oluşturun: Çocuğunuza düzenli okuma alışkanlığı kazandırmak için kitap okuma zamanları belirleyin ve onunla birlikte kitap seçimi yapın. Okula uyum sürecinde bunu yapmak zor gibi gözükse de aslında en doğru zaman ilk başlangıç dönemidir unutmayın. İlk başlarda bunu rutin haline çevirmek için oyunlaştırın ve kendini güvende hissedeceği bir ortam hazırlayın. Bu gibi kaliteli vakit geçirme eylemleri okuma, öğrenme sürecini destekleyecektir.


Okula Uyum Süreci Boyunca Sosyal Becerileri Geliştirmesi İçin Ona Destek Olun: Okula uyum süreci içinde çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olmanız çok önemlidir. Arkadaş edinme, iş birliği yapma ve duygusal ifade gibi konuları mutlaka çocuğunuzla konuşun.


Okula Uyum Süreci Öncesinde Okula İlk Gün Hazırlığı Yapın: İlk okul gününe özel hazırlıklar yaparak çocuğunuzu motive edin. Okula gitmek için heyecan duymasını sağlayın ve ona destek olun. Kendi okul anılarınızı anlatarak keyifli diyaloglar kurabilrsiniz.


Okula Uyum Sürecinde Okulun İlk Gününde Çocuğunuzun Yanında Olmanız Çok Önemli: Okulun ilk gününde çocuğunuzun yanında olmaya çalışın, onu okula bırakın ve okula giriş sürecini rahatça atlatmasına yardımcı olun. İlk günün sonunda okul hakkında konuşarak deneyimini paylaşmasına fırsat verin.


Okula Uyum Süresinde Okul İle İlgili Konuşmaları Destekleyin: Çocuğunuzun okulda yaşadığı deneyimleri dinleyin ve onunla bu konuda konuşun. Ona günün nasıl geçti, okulda en çok sevdiğin şey ne gibi sorular sorun. Onun sorularını temiz bir şekilde yanıtlayın ve onun okulla ilgili herhangi bir endişesi varsa bunu doğru anlayarak beraber çözmeye çalışın.


Okula Uyum Süresinde Pozitif Geri Bildirim Verin: Çocuğunuzun okulda başarılı olmasını beklemeden gösterdiği çabayı taktir ettiğinizi ona söyleyin ve olumlu geri bildirimlerde bulunun. Bu, özgüvenini artırır.


Okula Uyum Sürecinde İhtiyaçlarına Dikkat Edin: Çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını ve endişelerini anlamaya çalışın. Eğer çocuğunuz tüm gösterdiğiniz hassasiyetlere rağmen okula uyum sürecinde zorluklar yaşıyorsa, okul rehberlik servisine başvurarak profesyonel destek alabilirsiniz.


Unutmayın ki her çocuk farklıdır ve okula uyum süreci her çocuk için farklılık gösterebilir. Sabırlı olun, çocuğunuzun ihtiyaçlarına duyarlı davranın ve onu desteklemeye devam edin.


Her çocuğun farklı olmasından yola çıkarak Classest'tan bahsedip sözlerimizi tamamlayalım. Her öğrencisi için akademik ve pedagojik yönden en doğru öğretmenlerle eşleştiren Classest, süreç içerisinde her öğrenci için en doğru öğretim modellerini belirler. Okula takviye derslerine ve motivasyon koçluk desteğine Classest'taki özel derslere başvurabilirsiniz: Buradan inceleyebilirsiniz.


Çocuğunuz eğitim yolculuğunda mutlu hatıralar biriktirdiğiniz ve gururla başarılarını alkışladığınız bir süreç dileriz.

Classest Ekibi