Nanoteknoloji Mühendisliği

Nanoteknoloji Mühendisliği

Geleceğin Meslekleri serimizde bu hafta "Nanoteknoloji mühendisi ne iş yapar?" sorusunu cevaplıyoruz.

Önce nanometrenin tanımıyla başlayalım. 1 metrenin milyarda birisi kadar olan ölçüye nanometre denir. 😱

Nanoteknoloji, atomların ve moleküllerin en etkin kontrolünü içeren bir teknolojidir. Daha detaylı bir bilgi verecek olursak nanoteknoloji, çok küçük boyutta olan maddelerin veya yapıların üretim, manipülasyonu ve kullanımı ile ilgilidir. Bu alan, moleküler bileşenlerden yapay moleküller veya nanomateryallerin yapımına kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapar.

Nanoteknoloji mühendisliği, birçok farklı alanda kullanılabilir. Örneğin, elektronik cihazlar veya bilgisayarlar için kullanılan malzemelerin üretimi için kullanılabilir. Aynı zamanda, biyomedikal alanda kullanılabilir. Örneğin, nanoteknolojik malzemeler kanser hücrelerinin hedeflenmesi veya ilaç taşıma için kullanılabilir. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü yurt dışındaki üniversitelerde yaygınlaşırken ülkemizde de bu bölümün yavaş yavaş rağbet gördüğünü söyleyebiliriz. Sanayi sektörünün de hızla nanoteknolojiye taşınması ile bu sektör epey büyüme gösterecek gibi görünüyor. 

Nanoteknolojide önemli bir konu olan nanomateryaller, özellikle yüksek alan emisyonlu yarıiletkenler, superparamagnetik malzemeler veya katalitik aktiviteleri arttıran malzemeler gibi özellikleri olan materyallerdir. Bu materyaller, çok daha küçük boyutlarda oluşturulduklarından dolayı çok daha fazla yüzey alanına sahiptirler ve dolayısıyla çok daha etkili olabilirler.

Nanoteknoloji mühendisliği, çok geniş bir alandır ve birçok farklı uygulama alanına sahiptir. Bununla birlikte, bu alan hala çok yeni olduğu için, potansiyel riskleri ve etkileri tam olarak anlaşılmamıştır. Dolayısıyla, nanoteknoloji mühendisliği ile ilgili çalışmalar, potansiyel riskleri ve etkileri dikkatli bir şekilde incelemeye devam etmelidir.

iPhone 14’ün işlemcisinde 5 nanometre boyutunda 15.8 milyar adet transistör olduğunu biliyor musunuz? Bir de bu transistörlerin montajının nasıl olduğunu düşünebiliyor musunuz?

Siz bu mesleğin geleceği için neler düşünüyorsunuz?