"İlk Doğan Çocuklar Doğal Liderdir." Peki Gerçekten Öyle Mi?

"İlk Doğan Çocuklar Doğal Liderdir." Peki Gerçekten Öyle Mi?

Dünyaca ünlü siyasi ve ticari liderlerden Emmanuel Macron, Angela Merkel ve Boris Johnson’ın, Jeff Bezos ve Elon Musk’ın ortak noktası nedir, biliyor musunuz? 

İlk aşamada araştırmacıların ilk dikkatini çeken hepsi kardeşlerinin en büyüğüdür. 

Bu gerçek ilk doğanların lider olmalarına yardımcı olanın, aile içindeki doğuş sıralamalarıyla ilgili anekdotlar barındırmaktadır. Fakat bu teori ne kadar popüler olursa olsun, sonrasında elde edilen kanıtların büyük ölçüde bu durumu desteklemediği görülüyor. 

2015 yılında, psikologlar yüzbinlerce insanın kişilik özelliklerini dikkatlice analiz edip ardından bunları insanların ailelerindeki doğum sırası konumlarıyla ilişkilendirdiğinde, net bir ilişki tespit edemedi. Dahası İsveç’te gerçekleştirilen bir araştırma, ilk doğanların liderlik rollerine girme olasılığının daha yüksek olduğunu, ancak korelasyonun zayıf olduğunu buldu. 

Yani ilk doğan çocuk olmak lider olmak için yeterli bir özellik değildir. Liderlik vasıflarının da kültürlere göre farklılıklar gösterebildiğini bilmek gerekir. 

Eğer siz de isterseniz yetkinliklerinizi ve yetenek setlerinizi geliştirerek istediğiniz konuda uzman ve istediğiniz sektörde topluluk lideri olabilirsiniz.

Kaynak: Popular Science Türkiye