Hızlı Okuma Dersleri İle Yanınızdayız

Hızlı Okuma Dersleri İle Yanınızdayız

Kuşak (jenerasyon) araştırmacıları 2013 sonrası doğumlu olan alfa kuşağının bir önceki kuşağa göre daha fazla uyarana maruz kalması sebebiyle odaklanma problemlerini daha erken yaşta yaşamaya başladığını ve kendileri için gerekli olan bilgiyi zihinlerinde önceliklendirme becerisine sahip olmadan öğrenme alışkanlıkları geliştirmekte zorlandıklarını söylüyor.

Dijital bir dönemin içine doğan bu nesil dijital öğrenme konusunda kendinden önceki nesillere göre daha başarılı. Artık ülkemizde de devlet okulları dahil birçok kurumda akıllı cihazların kullanımının yaygınlaşması ile online eğitimin getirdiği avantajları yediden yetmişe deneyimliyoruz. Pandemi döneminde eğitim sisteminin hazırlıksız yakalandığı bir online eğitim dönemi sonrasında hızla eksiklerin hem öğretmenler açısından hem de ebeveynler açısından tamamlanması ve çocuklarımıza destek olmamız sayesinde artık online eğitimin avantajlarından yararlanılması gereken bir süreçteyiz. Bu çerçevede de çocuklarımızın bu alandaki istek, talep ve yetkinliklerini doğru dijital okur yazarlıkla besleyerek, zaman yönetimi konusunda örnek olmayı kendimize hedef edinmeliyiz. Online eğitim ve özel ders alanında kazanımlar her geçen gün artmaktadır.

Bir online eğitim platformu olarak Türkiye’nin en iyi hızlı okuma platformlarından biri ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde sizlerden gelen talep doğrultusunda hızlı okuma becerisi ile ilgili detaylı bir paylaşım yapmak istedik. Hızlı okuma becerisini çocuklarımıza kazandırırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu alanda eğitim aldırırken biz kendimizi ebeveyn olarak nasıl geliştirmeliyiz? Sizlerle uzmanlarımızla yaptığımız görüşmeler ışığında bu blog yazısını paylaşmak istedik.

Çocuklarımızın eğitimine en önemli katkı önce okuma alışkanlığı kazandırabilmek başka bir destek ise hızlı okuma becerilerini geliştirmek olabilir. Özellikle ilkokul 4. Sınıftan sonra çocuğunuza hızlı okuma dersleri aldırarak destek olabilirsiniz.

Hızlı okuma becerileri, çocukların okuma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir, ancak bu becerileri öğretirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da vardır.


İşte çocuklarımız için hızlı okuma dersleri hakkında tavsiyeler:

1. Yaşa Uygun Eğitim

Hızlı okuma teknikleri genellikle yaşa bağlı olarak öğretilmelidir. Küçük çocuklar için daha temel okuma becerilerine odaklanmak önemlidir. Daha büyük çocuklar ve gençler için hızlı okuma teknikleri daha sık ve doğru tekniklerle uygulanabilir.

2. Temel Okuma Becerilerini Önceliklendirin

İyi bir hızlı okuma pratiği, temel okuma becerilerinin sağlam olmasını gerektirir. Öncelikle çocukların kelime dağarcığını, anlama yeteneklerini ve okuma hızlarını geliştirmeye odaklanın. Bunun için özellikle ilk okulun ilk 4 yılı mutlaka online ek derslerimizle de okuma becerisini geliştirebilir, ödevleri için Classest öğretmenlerinden destek alabilirsiniz.

3. Motivasyonunu Arttırın ve Okumaya Teşvik Edin

Okuma, çocuklar için keyifli bir aktivite haline gelmelidir. Çocuklarımızın ilgi alanlarına uygun kitaplar seçmeli ve onları okumaya teşvik etmeliyiz. Okuma zevkini artırmak, hızlı okuma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. 

4. Zamanı Yavaşça Artırın

Hızlı okuma becerilerini öğretirken, çocukların kendi hızlarında ilerlemelerine izin verin. Okuma hızını hızla artırmaya odaklanmak yerine, okuma alışkanlığını kazanarak zevk almasını sağlayın ve zaman içinde yavaşça okuma hızını artırması için yön gösterici olun.

5. Teknikleri Öğretin

Hızlı okuma teknikleri, kelime gruplarına veya satırlara odaklanarak, göz kaydırma hızını artırarak veya gereksiz alt-vurguları önleyerek öğretilebilir. Bu teknikler çocuklarımızın yaşlarına uygun bir şekilde, adım adım öğretilmelidir.

6. Alıştırmalar Yapın

Hızlı okuma becerilerini geliştirmek için düzenli alıştırmalar yapabilirsiniz. Kısa metinler veya kitap bölümleri üzerinde çalışarak, çocuklarınızın becerilerini güçlendirebilirsiniz. Siz de bu sayede hem çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmiş hem de onun gelişimine katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşayabilrisiniz.

7. Takip ve Geribildirim

Çocuklarınızın ilerlemesini düzenli olarak izleyin ve geribildirim sağlayın. Kişisel potansiyeline göre bir çalışma programı kendisini daha iyi hissetmesine destek olacaktır. Çocuklarımızın başarılarına odaklanarak ve onları motive ederek daha fazla öğrenmeye teşvik edebiliriz.

8. Sabır ve Empati

Her çocuk farklı bir hızda öğrenir, bu nedenle sabırlı olun ve çocuğunuzun ihtiyaçlarına ve hızına saygı gösterin. Olumlu bir öğrenme ortamı oluşturmak önemlidir. Özellikle ebeveynlerin çocukları kitap okurken yanında olup kitap okuması bilinç altına bu alışkanlığın kazanılması için yardımcı mesajlar gönderecektir.


Sonuç olarak, hızlı okuma becerilerini çocuklara öğretmek için temel okuma becerilerini geliştirmek ve onları motive etmek önemlidir. Hızlı okumayı öğrenmek için önce okuma alışkanlığını çocuklarımıza kazandırmamız sonra da okuduğunu anlayan bireyler olmalarını sağlamamız en önemlisidir. Sabır, düzenli alıştırmalar ve özgüven geliştirmek için olumlu bir yaklaşım, çocuklarımızın daha hızlı okuma becerileri kazanmalarına yardımcı olabilir.


Bu bağlantıdan siz de hızlı okuma dersleri için başvurabilirsiniz.