7 Maddede Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

7 Maddede Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın Yolları

1. Sınava düzenli olarak yeterince çalışma konusunda kendinizi motive edin. 


Bir gün veya bir hafta sıkı çalışma yaptıktan sonra ertesi gün ve haftalarda düzensiz veya verimsiz çalışma moduna geçmemelisiniz. Düzensiz çalışma şekli ister istemez okul sınavı notlarınıza ve deneme sınavı sonuçlarına yansıyacaktır. Deneme sınavlarındaki inişli çıkışlı sonuçlar da genellikle verimsiz ve düzensiz çalışmalardan dolayı görülmektedir. Çalışma saatlerinizi ve programınızı rutin hale getirmeye çalışın.


2. Öğretmenlerinizin verdiği görevleri mutlaka tamamlayın.


Öğretmenler konu anlatımlarının sonunda mutlaka soru çözme görevleri verirler. Bu görevlerde çözülmesi gereken soru sayılarını yine belirtilen zaman içerisinde mutlaka tamamlayınız. Anlamadığınız konular veya yapamadığınız sorular varsa mutlaka öğretmenlerinizden bu soruların çözümü için destek alın. Classest’ta yapamadığınız soruları öğretmenleriniz ile anlık olarak paylaşabileceğiniz bir özellik olduğunu unutmayın. Çoğu zaman öğretmenleriniz bu soruları sonraki canlı dersinizde sanal tahtaya yansıtarak çözüm şeklini size aktarabilirler.


3. Sınav öncesinde sizi mutlu edecek sevdiğiniz yararlı besinler tüketin. 


Bünyenize ağır gelecek veya daha önce denemediğiniz besinler tüketmemeye özen gösterin. Özellikle sınava 10 gün kala sindirim sisteminize dikkat etmelisiniz. Düzenli ilaç kullanımız varsa, ilaçla birlikte alınmaması gereken gıdaları mutlaka dikkat etmelisiniz.


4. Mümkün olduğunca spor veya vücut egzersizleri yapın. 


Pandemi devam ederken spor yapma imkanlarımız kısıtlandığı için evde uygulanabilecek 10 - 20 dakikalık egzersizler yapabilirsiniz. Düzenli olarak spor yapıyorsanız vücut zindeliğini korumak için basit egzersizler ve rutin yürüyüşler yapabilirsiniz. Elbetteki yaralanma ve sakatlanma ihtimalini göz önünde bulundurunuz.


5. Sınava hazırlık döneminde yaşam düzeninize daha fazla dikkat etmenizde fayda var. 


Çalışma saatlerinizi, mola saatlerinizi, yemek saatlerinizi ve uyku saatlerinizi mümkün olduğunca aynı saatlerde yapmaya özen gösterin. Uykunuz düzenli olsun, günlük 6-8 saat uyuma konusunda kendinizi programlayın. 


6. Sevilen kişilerle boş zamanlarda iletişimde olun ve onlarla vakit geçirin. 


Yaşamış olduğunuz sınava hazırlık maratonun dışındaki insanlarla iletişim kurmak sizi rahatlatacaktır. Sizi mutlu edebilecek farklı konulardan bahsetmek huzur ve motivasyonunuza olumlu katkılar sağlayacaktır.


7. Motivasyon sağlayıcı hobileriniz varsa kesinlikle yapın. 


Uzaktan eğitimin yoğun olarak devam ettiği bu günlerde ekran kullanmadan yapabileceğiniz yeni eğlenceler edinebilirsiniz. Mesela resim çizme, enstrüman çalma, günlük tutma, yabancı bir dil öğrenme gibi aktiviteleri tercih edebilirsiniz.