Çanakkale Zaferi, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biridir. Bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığını ve inancını dünya kamuoyuna göstermiştir. Ayrıca, birçok askeri stratejist tarafından da kritik derecek öneme sahip bir ders olarak kabul edilmektedir.
Çanakkale Zaferi, sadece Türk tarihinde değil, dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu zafer, İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u ele geçirerek, Osmanlı İmparatorluğu'nun savaştan çekilmesine yol açmasını önlemiş ve böylece Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde büyük bir rol oynamıştır.
18 Mart 1915'te, I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Fransız güçleri, Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek amacıyla Çanakkale Boğazı'na saldırdılar. Bu saldırı, İtilaf Devletleri'nin deniz yolu ile Rusya'ya yardım etmek istemeleri nedeniyle stratejik önemi olan bir bölgeye yapılmıştı. Türk askerleri, sayıca az olmaları ve daha düşük teknolojili silahlarla donatılmış olmalarına rağmen, kahramanca direniş gösterdiler. Cesaret ve inançla, İngiliz ve Fransız güçlerine karşı büyük bir zafer kazandılar.
Deniz yoluyla geçemedikleri boğazı, karadan istila ederek aşmayı planlayan İngiltere ve Fransa güçleri çoğu Avusturalya ve Yeni Zelanda askerlerinden oluşan ANZAK birlikleriyle Gelibolu Yarımadası’na asker çıkararak kara harekâtını başlatmıştır. 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in üstün askeri yetenekler göstererek askere “taarruzu değil ölmeyi emretmesi” savaşın kaderini etkilemiştir. Mustafa Kemal, Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne bağlı Conkbayırı ve Kocaçimen bölgelerinde ilerleyen Anzak Kolordusunu geri çekilmeye zorlayarak işgal edilen noktaları kurtarmıştır.
Her yıl Türkiye'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün, Türk milletinin kahramanlığına ve mücadelesine saygı göstermek, şehitlerimizi anmak ve onların hatırasını yaşatmak için önemli bir anma günüdür.